Een van de factoren om zonnepanelen aan te schaffen is de mogelijke winst die je er mee kunt behalen. De installaties op het dak moeten daarbij rendabel zijn. Voor het berekenen van het zonnepanelen rendement dien je met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen in het huishouden en het totale energieverbruik per jaar.

Kosten voor het plaatsen van zonnepanelen

De kosten en het mogelijke rendement van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. Stel je voor dat je met twee andere personen woont. Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden met 3 personen is 4100 kWh. De zonnepanelen moeten dit energieverbruik volledig kunnen dekken. Daarvoor zou je een installatie moeten aanschaffen van minstens 20 zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp. Inclusief installatiekosten ben je rond de 9100 euro kwijt. De gemiddelde particulier bespaart ongeveer 940 euro per jaar, waardoor de investering binnen een jaar of 10 is terugverdiend.

Rendement

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren. Hou onder andere rekening met het volgende:

  • Het soort zonnepanelen. Kies onder andere uit monokristallijn, polykristallijn, amorf of glas-glas
  • De locatie van de zonnepanelen
  • De leeftijd van de panelen. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 20 tot 25 jaar
  • De weersomstandigheden. Extreme weersomstandigheden kunnen de panelen beschadigen. Ze kunnen door vocht bijvoorbeeld last krijgen van mechanische defecten.

Winstgevend

Op dit moment is het voordeliger dan ooit om zonnepanelen energie aan te schaffen. De prijzen liggen namelijk zeer laag. Momenteel is het rendement van zonnepanelen te vergelijken met 6 procent rente op een spaarrekening. Het is dus winstgevend wanneer je jouw spaargeld investeert in zonnepanelen. Wanneer je het geld op de spaarrekening laat staan is de winst veel minder hoog.

Landelijke subsidie

Jaarlijks wordt er een subsidiepot beschikbaar gesteld vanuit de overheid. Wanneer er echter veel beroep is gedaan kan het voorkomen dat deze subsidie niet meer beschikbaar is. Echter, zoals eerder aangegeven is er nog wel subsidie mogelijk op lokaal niveau. Hiermee bedoelen we dat er wel een mogelijkheid bestaat dat u subsidie bij uw gemeente of provincie kunt aanvragen. Het is niet bekend of er in de toekomst nog een bepaalde subsidieregeling voor zonnepanelen komt, maar zonnepanelen zonder subsidie zijn ook interessant. Een subsidie is in alle gevallen nooit meer dan 15% van de totale kosten geweest.

Hypotheek voor uw zonnepanelen

Wanneer het niet mogelijk is om een subsidie te krijgen van de gemeente kunt u er ook voor kiezen om een verhoging van uw huidige hypotheek te nemen. Een aantal banken bieden hiervoor speciale hypotheken aan. Zo zijn er twee bekende hypotheekvormen die hiervoor geschikt zijn. Dit is de groene hypotheek en de klimaathypotheek.

– Wat is een groene hypotheek?

Binnen een groene hypotheek kunt u voor een periode voor 10 jaar geld lenen met een rentetarief die ongeveer een procent onder de marktrente ligt. U komt in aanmerking voor een groene hypotheek wanneer er een groenverklaring is afgegeven voor de bouw of renovatie van uw huis.

– Wat is een klimaathypotheek?

De klimaathypotheek heeft dezelfde voorwaarden als de groene hypotheek. Het financieringsbedrag ligt aanzienlijk hoger bij deze hypotheekvorm. Om voor de klimaathypotheek in aanmerking te komen dient uw woning bij verbouw en/of renovatie twee energielabels omhoog te gaan. De keuring dient worden gedaan door een onafhankelijke instelling.

Voordat u zonnepanelen gaat kopen is het belangrijk om u te laten adviseren over de mogelijkheden voor uw woning. Wat is bijvoorbeeld de capaciteit die u nodig heeft om uw woning van zonne-energie te voorzien? Dit soort vragen proberen wij voor u te beantwoorden zodat u een duidelijk beeld heeft voordat u zonnepanelen kopen gaat.

Het aantal bepalen

Voor het kopen van zonnepanelen is geen vergunning nodig. Tenzij u in het bezit bent van een monumentaal pand. Voordat u besluit om de aanschaf te doen is het belangrijk dat uw dak geschikt is. Afhankelijk van de grote van uw dak en de hellingshoek kan berekend worden hoeveel panelen u kunt plaatsen. Bij de zonnepanelen leverancier kunt u op maat advies krijgen over uw dak en of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Vervolgens kunt u bepalen hoeveel zonne-energie u precies wilt gaan gebruiken. Hiervoor is het belangrijk om te kijken hoeveel stroom uw gezin gemiddeld per jaar verbruikt. Vervolgens kiezen de meeste woningeigenaren voor een voorziening van vijftig procent of meer. Dit is een betaalbare investering en het bespaart een leuk bedrag per jaar. Eén zonnepaneel levert 100 Wattpiek per jaar op. Op basis hiervan kunt u het aantal zonnepanelen berekenen.

Subsidie ontvangen

Zonnepanelen kopen hoeft niet duur te zijn want u kunt soms gebruik maken van een eventuele subsidieregeling. Via de overheid kunt u met een subsidie zonnepanelen kopen en zo aanzienlijk besparen op uw aanschafkosten. Als dit nog niet voldoende is dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. De meeste gemeentes doen hun best om een groene gemeente te worden. Hierdoor wordt er jaarlijks subsidie beschikbaar gesteld voor uw zonnepanelen. Wellicht heeft u geluk en kunt u gebruik maken van een lokale subsidie.

Hoe kies je de juiste zonnepanelen winkel?

Wie weet heb je kort geleden besloten om zonnepanelen op het dak van je huis te installeren. Een goede beslissing, want daarmee kies je voor duurzaamheid en een lage energierekening. Tegenwoordig heb je de keuze uit allerlei soorten zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan monokristallijn en amorf. Bovendien hebben we het dan nog niet eens gehad over de tientallen merken zonnepanelen die zowel in winkels als online worden aangeboden. Hoe kies je nu de beste winkel voor zonnepanelen?

Zonnepanelen winkels vergelijken

Zonnepanelen zijn wereldwijd zeer populair. Ze sluiten perfect aan op een samenleving waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden. Ook huishoudens in Nederland gebruiken steeds vaker deze duurzame vorm van energie. Als particulier kun je daarbij terecht bij tientallen fabrikanten. Deze proberen zich door hun speciale technologie, garantie en mooie aanbiedingen van elkaar te onderscheiden. De kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet.