Zonnepanelen vangen energie op van de zon, en zetten die op ingenieuze wijze om in elektriciteit of warmte. Omvormers zijn een essentiële schakel in dat proces. De rol van de omvormer is, zoals de naam al suggereert, om de energie om te zetten in elektriciteit die gebruikt kan worden op het stroomnet. Het aanschaffen van de juiste omvormer is dus van groot belang als je zonnepanelen wil laten plaatsen. Niet alle omvormers passen bij alle panelen. Dus welk model heb je nodig, en welk type omvormer werkt het beste? Daar lees je hier meer over.

Welke omvormer kun je het best aanschaffen?

De omvormer die je kiest om de energie van de zonnepanelen om te zetten in bruikbare wisselstroom, moet goed aansluiten bij de constellatie die je geplaatst hebt. Omvormers moeten niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Het is dus zaak om uit te rekenen hoeveel energie je zonnepanelen gaan leveren. Daarbij spelen meerdere factoren een rol: de ligging van het huis, de hoeveelheid zonnepanelen, en de capaciteit van de panelen. Op basis van die gegevens kies je een omvormer met het vermogen dat past bij jouw situatie.

Kies de juiste omvormer

Als je zonnepanelen laat installeren, zal de monteur altijd een bepaald type omvormer voorstellen. De omvormers die standaard geleverd worden, halen lang niet altijd het maximale uit de panelen. Dat is zonde, want dat betekent feitelijk dat er energie verspild wordt die je anders had kunnen gebruiken. Het is dus de moeite om je even in de materie te verdiepen, en enkele berekeningen uit te voeren om te bekijken welke omvormer het meest geschikt is. In de regel worden omvormers uitgezocht met een marge die 20% onder en 10% boven het maximum vermogen van de zonnepanelen ligt. Daarmee heb je de meest effectieve omvormer in huis.

Lees verder: zonnepanelen omvormer en Rijksoverheid