Als je vakwerk in Vlaanderen wilt krijgen, dan biedt een vochtbestrijder natuurlijk garantie op het werk. Het is natuurlijk de bedoeling dat het vochtprobleem wordt opgelost. Hierom is het verstandig om bij meerdere vochtbestrijders te informeren naar de garantie. Je kunt dit doen wanneer je een offerte opvraagt.

Naad- en kierdichting

Naden en kieren zijn vervelend en wil je eigenlijk weg hebben. Het ziet er niet alleen lelijk uit, maar het kan ook nog eens een bron van tocht zijn en een opening waar allerlei ongedierte door naar binnen kan kruipen. Zowel tocht als ongedierte wil je buiten houden; reden temeer om naden en kieren zo snel mogelijk te dichten.

Problemen

Naden en kieren doen eigenlijk de isolatie teniet. Isolatie is er juist om warmte binnen of buiten te houden zodat je minder hoeft te stoken en dus minder geld kwijt bent aan energiekosten. Kieren en naden zorgen ervoor dat de warmte alsnog kan ontsnappen. Natuurlijk zal het met kleine kieren en naden wel meevallen hoeveel warmte hieruit weg zal vloeien, maar toch is elke scheur en kier er één. Bovendien zorgen naden en kieren voor een luchtstroom in huis, ook wel bekend als tocht. Tocht voelt koud aan, ook al is het verder warm in huis, en haalt het wooncomfort drastisch omlaag.

Hoe kan ik naden en kieren dichten?

Kieren en naden zijn goed te dichten met tochtstrips of een tochtband. Wanneer dat onvoldoende blijkt te werken, is dichten met PUR schuim ook nog een optie, maar aangezien dat veel meer zichtbaar is dan tochtstrips of –banden, is dat lang niet altijd een goede optie. Je wil immers wel dat het er mooi uit blijft zien.

Als het om heel veel kieren en scheuren gaat en deze misschien zelfs steeds erger worden, doe je er goed aan om een bouwkundig expert in te schakelen. Vaak is er dan meer aan de hand en zijn de kieren en scheuren slechts symptomen van een groter onderliggend probleem.

Waarom meerdere offertes opvragen?

Door meerdere vochtbestrijding offertes op te vragen kun je de kosten vergelijken van de verschillende mogelijkheden om je woning te isoleren. Hierdoor kun je een beter inzicht krijgen in de kwaliteit welke geboden wordt, de service welke je mag verwachten en ook de garanties welke voor de verschillende vormen van isolatie gelden.

Muren impregnatie

Impregneren betekent letterlijk het doordringen van materiaal met een bepaalde stof. In het geval van muren impregneren doordringt u dus de muur met een bepaalde stof, wat als gevolg heeft dat de muur geen water meer doorlaat. Dit wordt vaak gedaan bij muren waar zich veel water in bevindt, bijvoorbeeld buitenmuren die niet onder een afdak staan, waardoor er veel regenwater in de muren is gaan zitten.

Materiaal

Als u ervoor kiest om een muur te impregneren, dan zal het materiaal waar middel van gemaakt is de poriën in de muur dichten. Waardoor er geen water meer in de muren naar binnen kan. U maakt de muur hiermee dus waterafstotend. Een bijkomend voordeel bij het impregneren van muren is het ook vuilafstotend is: u zorgt ervoor dat er geen vuil bij de muren naar binnen kan waardoor deze er mooier uit gaan zien.

Welke muren zijn geschikt om te impregneren?

Welke muur is geschikt om te impregneren? Feitelijk kunt u iedere muur impregneren die u wilt, zoals: (gebakken) steen, geschilderde muren, beton, stucwerk, hout, gekiemde muren, en nog veel meer. Een muur impregneren heeft verschillende voordelen, zoals: de muur zal geen vocht meer naar binnen laten, de muren zullen er schoner uitzien omdat er ook geen vuil meer naar binnen kan, de muren zullen niet snel aangetast worden door wat dan ook, en de muur vergt minder onderhoud (u hoeft de muur minder vaak schoon te maken). U kunt ervoor kiezen om zelf uw muren te impregneren, maar u kunt ook een specialist inschakelen. Wij raden het ten alle tijden aan om een vakman het impregneer werk te laten doen, om er zeker van te zijn dat u de muren geen schade berokkent. 

Muren impregneren kosten

Wat zijn de kosten van het impregneren van een muur? Gemiddeld genomen kan worden gesteld dat het impregneren van een muur ongeveer 10 euro per vierkante meter kost. Dit klinkt misschien veel, maar deze kosten zijn het dubbel en dwars waard om uitgegeven te worden. Want als u uw muren impregneert, verlengt u de levensduur van uw muren aanzienlijk. U heeft veel minder onderhoudskosten aan uw muur, omdat er geen vuil of water meer naar binnen kan gaan. Ook biedt het een extra bescherming waardoor de muren minder snel zullen worden aangetast door bijvoorbeeld zure regen. Stelt u zich toch eens voor hoe mooi uw muren er uit zullen zien, zonder ook maar enige tijd, geld of moeite te investeren in het onderhouden van uw muur.

De kosten zijn werkelijk waar zo weer terug verdiend, omdat de muur na een impregneerbehandeling droog blijft, waardoor deze een grotere isolerende werking zal hebben, zonder dat de ventilerende werking verloren gaat. Dit zal u zeker geld gaan besparen omdat u hierdoor minder hoeft te stoken om uw kamer op temperatuur te krijgen. Hierdoor zal uw energierekening zeker lager zal uitvallen en zal uw woongemak aangenamer zijn. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing tot gevolg hebben. Kortom, een zeer rendabele investering om uw muren te laten impregneren!

Denk er wel altijd om uw muren door een vakman te laten impregneren, omdat deze mensen precies weten welk soort impregneermiddel geschikt is voor uw muur. Daarnaast is het vrij lastig om aan de benodigde apparatuur te komen om uw muren te impregneren. Als u het door een specialist laat doen, heeft u niet alleen de zekerheid dat het goed gaat, ook bieden zij vaak een garantie van maar liefst 10 jaar!

Muren impregneren nadelen

Impregneren is de behandeling van een muur waarbij deze waterafstotend wordt gemaakt. Maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van het impregneren van uw muur? Dat leest u hier.

Nadeel 1: Kosten

Het grootste nadeel van muur impregneren is dat het geld kost. U kunt het beste een vakman inschakelen omdat deze uw muur perfect kan impregneren, echter zal dit wel de nodige kosten met zich mee brengen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te doen. Wanneer u hier voor kiest, koopt u bij de bouwmarkt een bus buitenmuur coating. Deze coating kunt u aanbrengen door middel van een borstel, of door middel van en druk spuit. Dit laatste is natuurlijk ook weer een investering, dus mocht u zo min mogelijk geld te besteden hebben raden wij u aan om een borstel te gebruiken. Let er altijd wel op dat u handschoenen aan heeft en dat u uw deuren en ramen goed afplakt alvorens te impregneren.

Nadeel 2: Minder beschermend als injecteren

Muur impregnatie beschermt uw muur vuil en maakt uw muur waterafstotend. Daarnaast zal uw muur ook nog eens beter geïsoleerd zijn, waardoor de binnenkant van de muur minder koud zal aanvoelen en de warmte in uw huis beter blijft hangen. Echter zal het nooit zo goed beschermd en geïsoleerd zijn als dat bij het injecteren van uw muur het geval zou zijn.

Nadeel 3: Deskundigheid vereist

Wanneer u er voor kiest om uw muren te impregneren, is de nodige deskundigheid vereist. Wanneer u niet deskundig bent, kunt u namelijk de schade aan uw muur verergeren en dit kan ernstige bouwschade tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen raden wij u dan ook aan om een specialist in te schakelen.