Vloerverwarming is een efficiënt en effectief verwarmingssysteem dat gebruikt wordt als de belangrijkste vorm van verwarming in een woning. Echter kan vloerverwarming ook als extra “zone” verwarming gebruikt worden om bepaalde ruimtes zoals de keuken en de badkamer extra te verwarmen. Met vloerverwarming kun je op een efficiënte manier, zonder verlies van warmte, jouw huis verwarmen. Je bespaart op de stookkosten omdat de thermostaat op een lagere stand de binnenruimtes beter kan verwarmen.

Gelijkmatige warmte verspreiding

Vloerverwarming verspreidt de warmte over het gehele vloeroppervlak en dit resulteert in ongeveer de helft van de warmte dat uitgestraald wordt als stralingswarmte. Deze zachte manier van verwarmen vermindert het warmteverlies zonder dat daarbij de omgevingslucht oververhit raakt. Het resultaat is een lage energierekening en meer comfort in huis. Bekijk eens de soorten systemen. Zie ook deze video:

Voordelen vloerverwarming

Vloerverwarming wordt beschouwd als de meest comfortabele vorm van warmte. De ruimte wordt niet te veel opgewarmd en is er ook geen temperatuursverschillen in de kamers. Temperatuursverschillen kunnen namelijk onaangenaam aanvoelen en zorgen voor bijvoorbeeld vocht in de muren of schimmelvorming. Ook kan het in huis gaan tochten. Zo is het verwarmen van jouw huis met vloerverwarming een efficiënte manier en gaat warmte niet onnodig verloren. Daarnaast hoef je niet meer naar die lelijke radiatoren te kijken, deze zijn voorgoed verleden tijd. Hierdoor heb je tevens meer ruimte in je woning en kun je deze inrichten zoals je dat wilt.

Wat kost vloerverwarming?

De prijzen van vloerverwarming variëren. Echter beginnen de prijzen bij zo een €800 euro per 20 m2. Hiermee kun je al een kleine kamer op een effectieve manier verwarmen. Je kunt kiezen om vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, of gebruik maken van de zogenoemde zone verwarmingselementen. Daarbij kun je een of meerdere kamers voorzien van vloerverwarming om deze ruimtes goed te verwarmen.

Waar komt dit systeem vandaan?

Het is niet duidelijk wie de uitvinder is van de vloerverwarming. De geschiedenis gaat zo een 6000 jaar terug en hebben verschillende rijken zoals die van de Romeinen gebruik gemaakt van deze vorm van verwarming. Lees er meer over op pagina vloerverwarming geschiedenis.

Soorten

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er de droogbouwsystemen en ook natbouwsystemen. Het is daarnaast mogelijk om te kiezen voor een elektrisch systeem of een systeem met warm water. Ontdek de opties om vervolgens een goede keuze te maken waarmee je het meeste uit je woning kunt halen.

1. Droogbouwsysteem

Bij een droogbouwsysteem is het belangrijk dat de ondergrond vlak en stabiel is. De vloerverwarming wordt op en noppensysteem geplaatst. Het systeem is energiezuiniger dan een natbouwsysteem. Ook hoef je niet te wachten tot het cement droog is geworden, soms duurt dit tot wel 8 weken. Je kunt dus direct gebruik maken van het vloerverwarmingssysteem.

2. Natbouwsysteem

Bij het natbouwsysteem wordt de vloerverwarming in cement geplaatst. De cement moet hierna drogen om vervolgens in gebruik genomen te worden en duurt dit vaak zo een 8 weken. Er bestaan meerdere soorten vloerverwarming. Over het algemeen worden de elektrische en warm water modellen het meest verkocht. Voor het leggen van een warmwatersysteem is het noodzakelijk dat de vloeren gefreesd worden. Bij een elektrisch model is het mogelijk om een mat onder de vloeren te leggen. Ook kan deze mat ‘begraven’ worden in de vloer door hier na het aanleggen cement over heen te gieten.

Warm water systeem

Het meest gebruikte systeem om de vloer te verwarmen is eigenlijk de warm water vloerverwarming. Ook hierbij is het mogelijk om gebruik te maken van zonne-energie trouwens. Tenminste als je gebruik maakt van een zonnecollector om het water op te warmen. Door het gebruik van een warmwatersysteem is het mogelijk om je woning op te warmen met een netwerk van buizen onder de vloer. Er stroomt hier warm water doorheen. Je kunt dit systeem op de CV ketel aansluiten of op een aparte boiler of zonnecollector. Onder de vloeren worden dan in dit geval een systeem van buizen gelegd. Hiervoor is het nodig om de vloeren te frezen, zodat de buizen in de vloer passen. Een boiler pompt het warm water net als bij radiatoren door dit buizensysteem. Bekijk pagina warm water vloerverwarming.

Elektrisch model

De elektrische vloerverwarming kun je in complete matten aanschaffen. Het kan de centrale verwarming compleet vervangen. Het is ideaal om in combinatie met een zonneboiler bijvoorbeeld je huis te verwarmen. Vooral in de badkamer zien we steeds meer mensen gebruik maken van vloerenverwarming op elektriciteit. Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming waarbij de vloer door een geleidende kabel wordt verwarmd door middel van een koperen draad (dit is vergelijkbaar met het verwarmingselement in een waterkoker of tosti-apparaat). De warmte zal dan opstijgen en de binnenruimtes gelijkmatig opwarmen. Zie elektrische vloerverwarming.

Kosten

Er is bij veel mensen een veronderstelling dat elektrische vloerverwarming duurder is dan het verwarmen van een huis met een gewone CV ketel. Ondanks de hoge prijzen van stroom is het toch een goedkoper alternatief. Niet alleen omdat stroom efficiënter is maar is de manier van verwarmen ook efficiënter.

Kosten van gebruik

De typische levensduur van een CV ketel is volgens de ramingen van de bedrijfssector in de meeste gevallen zo een 10 tot 15 jaar. Elektrische vloerverwarming heeft geen bewegende onderdelen en is er geen slijtage van de onderdelen. Er zijn modellen die leverbaar zijn met een levenslange garantie.

Wanneer je de onderhoudskosten toegevoegd aan de vergelijking en de jaarlijkse exploitatiekosten van zo een verwarming zullen de resultaten opvallend aantrekkelijk zijn. In bijna alle gevallen zul je gaan besparen met elektrische vloerverwarming. Een specialist kan je hierbij helpen en een kosten-baten overzicht voor je maken.