Vloerverwarming kun je op diverse manieren gebruiken en verschillen de prijzen per type. Zo kun je kiezen voor een hoofdverwarming waarbij het gehele huis wordt verwarmd door de vloerverwarming of kun je gaan voor zoneverwarming. Dan is het mogelijk om slechts een enkele kamer te verwarmen.

Zoneverwarming of hoofdverwarming?

Zodra je vloerverwarming wilt kopen moet je kijken wat je precies wilt kopen en waar je het voor wilt gebruiken. Je kun namelijk overstappen op vloerverwarming als hoofdverwarming om aardig wat geld te besparen. Je investering is in een enkele jaar terugverdient. Als sommige ruimtes niet goed warm worden door de radiatoren is het mogelijk om in deze kamers vloerverwarming aan te leggen. De gelijkmatige verdeling van de warmte zal ook het vocht in de kamer reguleren. De kans op schimmelvorming of vocht in de muren is dan lager. Dit komt omdat er in de nieuwe situatie minder temperatuursverschillen in de kamer zijn.

Overzicht prijzen vloerverwarming

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen vloerverwarming. We hebben contact opgenomen met enkele vloerverwarming aanbieders en een overzicht gemaakt van de kosten voor vloerverwarming. De verwarming kan opgedeeld worden in twee hoofdcategorieën; zoneverwarming en hoofdverwarming. De opgegeven prijzen zijn indicaties en zonder opties en kunnen de prijzen in jouw situatie verschillen. Het beste kun je dus contact opnemen met meerdere specialisten om het aanbod te vergelijken.

Zoneverwarming Hoofdverwarming Kosten
tot 20 m2 tot 10 m2 €775 euro
tot 40 m2 tot 20 m2 €875 euro
tot 60 m2 tot 30 m2 €1000 euro
tot 80 m2 tot 40 m2 €1150 euro
tot 100 m2 tot 50 m2 €1275 euro
tot 120 m2 tot 60 m2 €1600 euro
tot 140 m2 tot 70 m2 €1725 euro
tot 160 m2 tot 80 m2 €1900 euro
tot 180 m2 tot 90 m2 €2100 euro
tot 200 m2 tot 100 m2 €2200 euro
tot 220 m2 tot 110 m2 €2350 euro
tot 240 m2 tot 120 m2 €2650 euro

Subsidie vloerverwarming

Van tijd tot tijd kun je ook gebruik maken van een subsidieregeling voor vloerverwarming. In dat geval kun je geld terugkrijgen van de overheid of maak je op indirecte manieren gebruik van regelingen waardoor je minder voor vloerverwarming betaalt.

Elektrische vloerverwarming

Je kunt kiezen voor elektrische vloerverwarming waarbij de vloer door een koperen draad verwarmd wordt (dit is vergelijkbaar met het verwarmingselement in een waterkoker of tosti-apparaat). De warmte zal dan opstijgen en de binnenruimte gelijkmatig opwarmen. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een warmwatersysteem.

De verwarmingskabel kan gelegd worden in een bepaalde patroon in de ondervloer onder de isolatieplaten. Of kan een specialist een reeks van voorgevormde matten met daarin de vloerverwarmingselement onder de vloeren leggen. Indien je vloerisolatie of kruipruimte isolatie hebt of wilt laten aanleggen dan is het verstandig om eerst alle mogelijkheden met specialisten te bespreken. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk of mogelijk om vloerisolatie met vloerverwarming te nemen of een combinatie van verschillende systemen en soorten isolatie.

Zones

Per zone (of ruimte) kunnen er onafhankelijke regelaars geplaatst worden die de temperatuur in elke zone kunnen regelen. Daarom kun je zelf bepalen welke ruimtes wel en niet verwarmd moeten worden. Gebruik je een ruimte niet? Dan kun je de verwarming in die kamer (zone) uitzetten en bespaar je op de energiekosten.

Met elektrische vloerverwarming is er geen noodzaak voor ketels en radiatoren. Als gevolg daarvan is deze soort bij uitstek geschikt voor zoneverwarming en kan worden gebruikt als enige warmtebron in jouw hele woning.