Hoe de vloer eruit ziet in je huis of bedrijf bepaald voor een groot gedeelte hoe het hele pand overkomt. Daarom is het van groot belang om de vloer goed te onderhouden zodat deze er piekfijn uit blijft zien. Bovendien verleng je de levensduur van een vloer significant door goed vloeronderhoud te laten uitvoeren. De vloer blijft er voor langere tijd beter uitzien en je bespaart de kosten om de vloer te laten vervangen. Hierdoor zal het goed onderhouden van een vloer zich uiteindelijk vanzelf terugverdienen.
Verschillende vloeren

Wat zijn de verschillende vloeren die onderhoud nodig hebben?
Eigenlijk hebben alle vloeren goed onderhoud nodig. Hierdoor blijven deze er als nieuw uitzien, wordt de levensduur verlengt en misschien wel het allerbelangrijkste: blijft de vloer schoon en hygiënisch. Er zijn vele verschillende soorten vloeren. Enkele voorbeelden zijn: vloerbedekking, marmoleum, linoleum, hout en natuurstenen vloeren. Voor allen is goed vloeronderhoud vereist en allen vereisen een specialistische aanpak om deze goed te onderhouden.
Vloeren laten onderhouden

Door wie moet ik mijn vloeren laten onderhouden?
Doordat het onderhouden van alle verschillende soorten vloeren een specialistisch werkje is, kan je dit het beste laten uitvoeren door een specialist op het gebied van vloerenonderhoud. Er zijn vele schoonmaakbedrijven die vloeronderhoud als dienst aanbieden, alhoewel zij niet allen in het onderhoud van ieder type vloer gespecialiseerd zullen zijn. Er zijn ook bedrijven die zich uitsluitend bezig houden met het onderhouden van vloeren. Bij deze bedrijven zal je meestal de beste service krijgen doordat zij alle apparatuur en schoonmaakmiddelen paraat hebben voor ieder type vloer. Wil je dus dat jouw vloer de beste behandeling mogelijk krijgt, dan is het kiezen van het bedrijf dat de vloeronderhoud uit gaat voeren een belangrijke taak.

Vloeronderhoud (natuur)stenen

Waarom vloeronderhoud aan een vloer van natuursteen laten uitvoeren?
Een vloer van natuursteen heeft als geen ander onderhoud nodig. Immers word door goed vloeronderhoud de levensduur van een vloer enorm verlengt. Door de hoge kosten van een vloer van natuursteen is dit dus een investering die zichzelf zeker weer terugverdient. Een vloer van natuursteen zal er door de jaren heen steeds doffer gaan uitzien doordat er veel op wordt gelopen. Een goede onderhoudsbeurt van het natuursteen zal er voor zorgen dat de vloer er weer als nieuw uitziet. De vloer zal niet alleen glanzen zoals deze op de eerste dag deed, maar ook wordt er weer een nieuwe conservering op de tegels aangebracht die tevens als antislip laag dient. Hierdoor ziet een natuurstenen vloer er na een onderhoudsbeurt niet alleen weer als nieuw uit en kan deze er weer voor vele jaren tegenaan, maar verhoogt het ook weer de veiligheid van de vloer.
Polijsten en kristalliseren

Waaruit bestaan de werkzaamheden van het vloeronderhoud voor natuursteen?
Een vloer van natuursteen, bijvoorbeeld marmer, onderhouden is een specialistische klus die niet zomaar door iedereen kan worden uitgevoerd. Bovendien zijn de machines die hiervoor gebruikt worden extreem duur. Zo moet het natuursteen gepolijst en gekristalliseerd worden met behulp van een speciale schrobmachine die is voorzien van diamanten om de harde toplaag van het natuursteen te polijsten. Je kunt je voorstellen dat een dergelijke machine enorm duur is om aan te schaffen. Vloeronderhoud voor een vloer van natuursteen is dan ook geen goedkope klus om uit te laten voeren. Na dat de vloer gepolijst en gekristalliseerd is moet de vloer nog worden bewerkt met een speciaal conserveringsmiddel. Deze werkt vuil en vochtwerend en functioneert tevens als een antislip laag.

Vloeronderhoud hout
Vloeronderhoud voor houten vloeren

Wanneer een houten vloer laten onderhouden?
Een houten vloer moet als geen ander type vloer goed onderhouden worden. Dit doe je natuurlijk al zelf door de vloer goed schoon te houden en hiervoor de juiste middelen te gebruiken. Maar een houten vloer zal dan nog na verloop van tijd tekenen van beschadigingen laten zien. Op dat moment is een goede onderhoudsbeurt van het parket nodig om de houten vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Dit type onderhoud, waarbij de vloer geschuurd, geboend en gelakt moet worden, is geen simpele klus die je zelf even kunt uitvoeren. Hiervoor is echt een specialistische aanpak nodig, anders zal de vloer onherstelbaar beschadigd worden. Wordt een dergelijke onderhoudsbeurt echter goed uitgevoerd dan blijf je achter met een nieuwe vloer die er weer vele jaren tegenaan kan.
Stappen vloeronderhoud

Uit welke stappen bestaan de werkzaamheden voor vloeronderhoud bij een houten vloer?
Welke stappen precies moeten worden genomen om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien, hangt af van de staat waarin de vloer nu verkeert. Dit is dan ook de eerste stap om een beoordeling van de huidige staat te maken en op basis daarvan een plan van aanpak te maken. De volgende stap is de vloer schoonmaken zodat er geen vuil meer op het hout zit wat het schuren kan beïnvloeden. Daarna zal de houten vloer geschuurd worden, waarbij de bovenste lag hout die beschadigd is wordt verwijderd. Hierna kan er een laklaag worden aangebracht of het hout in de was worden gezet. Soms is één laklaag niet voldoende. Dan moet er later terug worden gekomen om een tweede of zelfs derde laklaag aan te brengen. Het vloeronderhoud van hout kan daarom best wat tijd in beslag nemen.

Vloeronderhoud specialist
Vloeronderhoud werk voor een specialist

Waarom een specialist inhuren voor vloeronderhoud?
Het onderhouden van vloeren is een specialistische taak. Ieder type vloer heeft zijn eigen specifieke onderhoud nodig waar steeds andere middelen en apparatuur voor nodig is. Voor vele vloeren is apparatuur nodig die van industriële standaard is. Dit soort machines kun je niet makkelijk zelf kopen door de hoge aanschafkosten, maar ook het bedienen van deze machines is geen simpele taak. Om deze redenen kan je het beste een specialist inschakelen om het vloeronderhoud te laten uitvoeren. Op die manier weet je ook zeker dat het op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat je met het beste resultaat achterblijft.
Het juiste onderhoud voor je vloer

Welk type onderhoud heeft mijn vloer nodig?
Alle verschillende types vloeren hebben een ander onderhoud nodig. Een specialist op het gebied van vloerenonderhoud weet precies wat elke vloer nodig heeft. Zo moeten vloeren van natuursteen gepolijst en gekristalliseerd worden. Een vloer van marmoleum of linoleum moet gecoat worden en moet er gebruik worden gemaakt van highspeed sprayen. Voor het onderhoud van tapijt zijn vele verschillende methodes beschikbaar, zo kan er gekozen worden tussen nat en droog reinigen. Deze twee verschillende manieren van tapijt reinigen hebben ook ieder weer verschillende methodes. Houten vloeren kunnen geschuurd worden en moeten nadien behandeld worden met een specialistisch middel wat geschikt is voor de specifieke houtsoort. Dan is er ook nog het machinaal schrobben van verschillende vloeren wat voor ieder type vloer weer een andere aanpak vereist. Zoals je ziet is het onderhouden van vloeren elke keer anders afhankelijk van het type vloer. Er zijn ook nog problemen die je tijdens het vloeronderhoud kunt tegenkomen. Een specialist op het gebied van vloeronderhoud weet precies wat hij moet doen in deze situaties.

Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden voor vloeronderhoud?
De mogelijkheden voor het onderhouden van een vloer zijn enorm divers. Iedere vloer vereist immers zijn eigen specifieke aanpak en dan zijn er ook nog eens verschillende mogelijkheden per type vloer. Voor bijvoorbeeld het onderhouden van een tapijtvloer zijn er talloze verschillende mogelijkheden van onderhoud waaruit gekozen kan worden. Al deze verschillende manieren van onderhoud hebben elk zijn eigen voor- en nadelen. Voor het onderhoud van een vloer van natuursteen bestaan de werkzaamheden meestal uit polijsten en kristalliseren. Toch zijn er dan weer verschillende mogelijkheden tussen de apparatuur die je hiervoor gebruikt, middelen om mee te polijsten en ook welk middel wordt gebruikt voor de afwerking. Zoals je kunt begrijpen zijn de mogelijkheden voor vloeronderhoud eindeloos.
Onderhoud van een vloer zelf doen of uitbesteden

Kan je het beste het onderhouden van een vloer uitbesteden of zelf doen?
Er zijn bepaalde onderhoudswerkzaamheden die je zelf aan je vloer kan doen. Dit bestaat meestal uit de standaard schoonmaakpraktijken van een vloer. Zoals bijvoorbeeld het stofzuigen van een tapijt of het dweilen van een vloer van natuursteen, linoleum of parket. Echter is het echte onderhoudswerk wat een vloer eens in de zoveel tijd nodig heeft een zeer specialistische taak waarbij je echt wel moet weten waar je mee bezig bent. Bij dit soort onderhoud kan je een vloer ook enorm veel schade toebrengen als het verkeerd wordt uitgevoerd. Iemand die niet weet hoe een houten vloer geschuurd moet worden of een vloer van natuursteen moet worden gepolijst. Moet hier nooit aan beginnen, je brengt gegarandeerd de vloer enorme schade toe. Daarom kan je het beste het echte drastische onderhoud van een vloer uitbesteden aan een specialist op dit gebied.

Kosten en tarieven

Wat zijn de kosten voor vloeronderhoud?
Wat de uiteindelijke kosten zijn van het onderhouden van je vloer is, is afhankelijk van de soort vloer die je hebt en natuurlijk het oppervlakte van de vloer. Andere dingen die van belang zijn is of de vloer leeg wordt opgeleverd of dat het bedrijf ook de meubels moet verplaatsen om aan het vloeronderhoud te beginnen. Sommigen vloeren zijn duurder om te onderhouden dan anderen. Meestal is dit afhankelijk van het aantal uren dat nodig is voor het vloeronderhoud. Zo is het onderhouden van een marmeren vloer een tijdrovende klus door de enorme hardheid van dit type natuursteen. Ook zijn er voor de vele vloeren verschillende manieren om deze te onderhouden. Voor het reinigen van tapijten zijn bijvoorbeeld meer dan drie verschillende manieren om deze te onderhouden. Toch verdient goed vloeronderhoud zich vanzelf terug.
Vloeronderhoud verdient zich zelf terug

Waarom is vloeronderhoud een slimme keuze?
Door goed vloeronderhoud wordt de levensduur van een vloer significant verlengt. Hierdoor bespaar je dus de kosten voor een nieuwe vloer uit. Door het goed onderhouden van een vloer blijft de vloer er als nieuw uitzien. Bij een bedrijf zorgt dit tevens voor een betere uitstraling van het bedrijf.