Hygiëne is erg belangrijk. We weten hoe vervelend het is om naast iemand te zitten die erg sterk ruikt of er ongewassen en onverzorgd uitziet. Toch zijn er voldoende toiletten in Nederland die onvoldoende hygiënisch zijn. Het gaat dan vooral om openbare toiletten.

Uit onderzoek van Service Management in samenwerking met CWS Nederland BV werden in 2012 150 openbare toiletten onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat maar liefst 62 procent van de toiletten onhygiënisch is. De grootste vervuiling vindt de bezoeker de toiletbrillen, denk hierbij aan toiletbrillen waar druppeltjes op liggen, waar haren aan kleven of waar een ongedefinieerde bruine substantie aan kleeft.

Al met al vindt men de toiletten dus niet schoon genoeg, terwijl het zeker niet enkel een kostenpost hoeft te zijn om toiletten ook daadwerkelijk schoon te houden.
De meeste mensen houden de toilet thuis prima schoon omdat ze willen voorkomen ziek te worden en omdat een vies toilet simpelweg niet aantrekkelijk is, maar bij talloze bedrijven zijn de toiletten vies.
Toilethygiëne is een kostenpost?

Bedrijven zien toilethygiëne puur als kostenpost, terwijl een goede toilethygiëne kan helpen om ziekteverzuim terug te dringen. Een slechte toilethygiëne kan immers voor hoger ziekteverzuim zorgen. Ook al lijkt dat in eerste instantie onbenullig; als men tweemaal daags, totaal tien maal per week op een onhygiënisch toilet zit, is een ziekte zo verspreid en kan de weerstand daar een flinke klap van krijgen.

Toilethygiëne bedrijven

Voor bedrijven is het van groot belang dat de toilethygiëne op orde is. Bedrijven zijn plekken waar veel mensen regelmatig samenkomen en lang en intensief met elkaar omgaan. Een ziekte kan zich daardoor snel verspreiden als onder andere de toilethygiëne niet op orde is.

Het inhuren van een schoonmaakbedrijf kan de verspreiding van ziekten terugdringen en de algehele hygiëne flink verbeteren. Overweeg dus zeker of het inhuren van een schoonmaakbedrijf een optie is, want het zal behalve geld kosten ook zeker geld kunnen opbrengen! Het lastige is alleen dat deze opbrengsten niet of nauwelijks te berekenen zijn.

De kosten voor een schoonmaakbedrijf liggen doorgaans rond de € 25 per uur. Wanneer je een contract afsluit zul je daar vaak nog een extra korting bovenop kunnen bedingen.
Stel dat je een klein bedrijfje hebt en een schoonmaker of schoonmaakster twee keer per week anderhalf uur bezig is. De schoonmaker of schoonmaakster is dan totaal 3 uur per week aan het werk, wat de totale kosten op € 75 per week brengt. Je zit dan op € 300 per maand, en dat is voor een algehele verbeterde hygiëne zeker wel te overzien.

Behalve het schoonhouden van wc’s kan de hygiëne ook worden verbeterd door luchtverfrissers op te hangen, te zorgen voor voldoende toiletrollen, zeepdispensers bij de kranen en papieren doeken in plaats van handdoeken die eens per week worden gewassen.

Toilethygiëne schoonmaakbedrijf

Schoonmaakbedrijven kunnen het vervelende werk dat het schoonhouden van de sanitaire voorzieningen vaak is, voor je uit handen nemen. Een schoonmaakbedrijf rekent doorgaans een tarief dat rond de € 25 per uur ligt. Stel dat je een klein bedrijf hebt en enkel op maandagmorgen de wc’s schoon wil hebben, dan kun je een bedrijf een uurtje langs laten komen. Je zou daar € 25 per week, oftewel € 100 per maand aan kwijt zijn. Voor een verhoging van de toilethygiëne is dat zeker geen verkeerde investering!

Als het om een groter bedrijf gaat waar bijvoorbeeld vijf maal per week schoongemaakt dient te worden en het om 3 uur per keer gaat, betaal je € 375 per week, ofwel € 1500 per maand. Voor een groot bedrijf is dit zeker nog te overzien.

Let wel op dat je de kosten voor verbeterde toilethygiëne niet enkel als kosten moet zien, maar eigenlijk ook als winst. Door de verbeterde toilethygiëne zal de algemene hygiëne op de werkvloer immers stijgen en kan het ziekteverzuim dalen. Wie wil dat nu niet? Je kunt de schoonmaakkosten verder verlagen door een contract met een schoonmaakbedrijf af te sluiten. Je verbindt je dan aan bepaalde verplichtingen, maar krijgt daar vaak een lagere prijs voor terug.

Toilethygiënebedrijven

Er zijn tal van bedrijven die kunnen helpen de algehele toilethygiëne te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan een schone wc-bril bij een toiletbezoek, maar aan het gehele plaatje. Het gaat ook om de aanwezigheid van voldoende rollen toiletpapier, luchtverfrissers, volle zeepdispensers bij de kranen, en papieren doeken die na gebruik worden weggegooid en gerecycled in plaats van handdoeken die eens per week worden gewassen.
CWS

Het bekendste Nederlandse toilethygiënebedrijf is wellicht CWS. Dit bedrijf is een leverancier van producten en diensten op het gebied van sanitaire hygiëne. CWS kan de volledige toiletinrichting verzorgen. Bovendien kun je bij CWS een contract afsluiten waarbij CWS regelmatig alle apparaten bijvult, schoonhoudt en de prullenbakken leegt, en bovendien zorgt dat de toiletruimtes voldoende schoon zijn.
Initial

Initial is een soortgelijk bedrijf. Ook zij zijn gespecialiseerd in sanitaire hygiëne. Initial kan het gehele aspect van sanitaire hygiëne voor elk bedrijf verzorgen. De levering van apparaten gaat vaak gepaard met servicecontracten waardoor Initial garant kan staan voor een perfecte hygiëne.
Vendor

Vendor is een bedrijf dat sinds 1961 toonaangevend is op het gebied van toilethygiëne, en inmiddels in meer dan 30 landen opereert. Waar Initial, en in mindere mate CWS, zich ook richt op andere gebieden betreffende hygiëne, richt Vendor zich geheel specifiek op toilethygiëne. Uniek is het bruikleen concept. Je hoeft daarbij niet tal van apparaten en dispensers aan te schaffen, maar kunt ze kosteloos gebruiken op basis van een bruikleenovereenkomst. Een dergelijke overeenkomst gaat gepaard met een servicecontract, waarbij Vendor de service uitvoert.

Andere bekende bedrijven op het gebied van toilethygiëne zijn Berendsen, Ological, Lavans en SaniService. Als je interesse hebt in de diensten van een dergelijk bedrijf, dan doe je er goed aan bij diverse bedrijven een offerte aan te vragen. Het prijsverschil kan dat zeker de moeite waard maken.

Kosten toilethygiëne

Het is van groot belang voor een goede toilethygiëne te zorgen. Dit zorgt niet alleen voor een fris aanblik, maar kan ook helpen het ziekteverzuim terug te dringen. Door een slechte toilethygiëne is een virus of bacterie immers zo overgewaaid naar iemand anders waardoor ziektes zich snel kunnen vermenigvuldigen en verplaatsen.
Lage kosten

De kosten voor een goede toilethygiëne hoeven helemaal niet hoog te zijn. Het kan al bewerkstelligd worden door te vragen of bestaande medewerkers zin hebben om eenmaal daags een uurtje het sanitair schoon te maken en bij te houden. Ook kan ervoor worden gekozen om een schoonmaker of schoonmaakster aan te nemen, maar het moet dan wel om redelijk wat sanitaire voorzieningen gaan om dat rendabel te maken. Het inhuren van een schoonmaakbedrijf is ook nog een goede mogelijkheid. Dergelijke bedrijven komen graag het sanitair van je bedrijf schoonmaken en de kosten hoeven zoals gezegd helemaal niet hoog te zijn.

Een schoonmaakbedrijf rekent zo’n € 25 per uur. Als een dergelijk bedrijf dus tweemaal per week twee uurtjes bezig is, ben je daar € 100 per week aan kwijt. Voor een verlaging van het ziekteverzuim en een betere sfeer op de werkvloer is dat niet heel veel geld.