Het goed schoonhouden van een kantoor is een klus op zich. Daardoor kun je dat soms beter uitbesteden aan een deskundig bedrijf. Een goede optie hierbij is een dagschoonmaak, maar wat is dat precies?
Wat is een dagschoonmaak?

Een dagschoonmaak is een duurzame manier van schoonmaken. In plaats van ’s avonds of ’s nachts de boel te laten schoonmaken, komen er overdag schoonmakers. Schoonmakers die voornamelijk overdag opereren, worden getraind om de ruimtes op een juiste wijze schoon te maken. Zo worden de vloeren ’s morgens vroeg al gestofzuigd en wacht men met schoonmaken van bijvoorbeeld de kantine tot iedereen weg is. Op die manier zul je weinig hinder ondervinden van een dagschoonmaak.

Mogelijkheden

Als je een schoonmaakbedrijf wilt inschakelen dan zijn er diverse mogelijkheden om een goed schoonmaakbedrijf te vinden. Ook zijn er mogelijkheden waarvoor je een schoonmaakbedrijf gaat inschakelen. Door de opties te bekijken en te vergelijken is het mogelijk om een goed schoonmaakbedrijf in te schakelen.
Wat kan een schoonmaakbedrijf voor je doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Graag maken we een opsomming voor je:

het schoonmaken van de showroom
het schoonmaken van de werkplekken en toiletten
het schoonmaken van een kantoor
het stofzuigen van de gangen en paden
het reinigen van de parkeerplaatsen
het afvoeren van het grofvuil
het schoonmaken van de goten en kozijnen
het reinigen van de ramen

Je ziet al dat er volop mogelijkheden zijn. Het is genieten van een mooie en schone omgeving! Met de hulp van een schoonmaakbedrijf is dit mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een dagschoonmaak?

De voordelen van een dagschoonmaak zijn duidelijk. Allereerst bespaar je op energiekosten. Omdat er enkel overdag mensen in het kantoor aanwezig zijn, hoeft er ’s avonds en ’s nachts geen licht te branden en hoeft het pand niet verwarmd te worden. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nachtschoonmaak, waarbij er ’s nachts lampen moeten branden en het kantoor op temperatuur gehouden moet worden. Een ander voordeel is dat het personeel de schoonmakers bezig ziet en daardoor bewuster wordt van de grote klus dat het schoonmaken eigenlijk is. Ze zullen daardoor efficiënter omgaan met hun afval.

Dagschoonmaker inhuren

Het is een hele klus om te zorgen dat een kantoor goed schoon is. Om die reden kiezen veel bedrijven ervoor dit tijdens een zogenaamde avond- of nachtschoonmaak te laten gebeuren. Hierbij wordt het schoonmaken uitgevoerd op een moment dat er bijna niemand op kantoor aanwezig is: ’s avonds of ’s nachts. Toch heeft een dagschoonmaak ook diverse voordelen.
Wat is een dagschoonmaak?
Een dagschoonmaak is dus een schoonmaak die overdag plaatsvindt, als het kantoor gewoon bezet is. Er komen dan niet ’s nachts schoonmakers of schoonmaaksters, maar overdag. Dat klinkt alsof ze dan bij iedereen in de weg lopen, maar dat is zeker niet het geval. Als je goede schoonmakers of schoonmaaksters hebt, zullen ze zelf inzien wanneer een ruimte ongebruikt is, en deze dan schoonmaken. Zo zullen ze het stofzuigen zo plannen dat ze net klaar zijn als iedereen binnenkomt, of dit bijvoorbeeld in de pauze doen. Ook plekken als vergaderruimtes worden pas gereinigd als ze leeg zijn, en uiteraard niet tijdens een vergadering.
Wat zijn de voordelen van een dagschoonmaak?
De grootste besparing met een dagschoonmaak is op het gebied van energiekosten. Als je schoonmakers of schoonmaaksters hebt die ’s avonds of ’s nachts komen, moet het hele kantoor verlicht, en ’s winters zelfs verwarmd worden. Dat, terwijl er bijna niemand aanwezig is. Je kunt zelf al narekenen dat dit een boel geld kost en dus eigenlijk niet nodig is. Als de schoonmakers of schoonmaaksters overdag komen heb je die kosten niet. Er brandt dan toch al verlichting en het pand is toch al verlicht omdat de werknemers al op hun plek zitten.
Nog een voordeel is dat de schoonmaaksters bezig zijn terwijl de rest van de werknemers aan het werk is. De werknemers krijgen daardoor meer begrip voor de schoonmakers, en zijn ook eerder geneigd om hun werkplek schoon te houden. Op die manier kun je ook weer besparen op schoonmaakkosten.
De voordelen van een dagschoonmaak zijn duidelijk. Allereerst bespaar je op energiekosten. Omdat er enkel overdag mensen in het kantoor aanwezig zijn, hoeft er ’s avonds en ’s nachts geen licht te branden en hoeft het pand niet verwarmd te worden. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nachtschoonmaak, waarbij er ’s nachts lampen moeten branden en het kantoor op temperatuur gehouden moet worden.
Een ander voordeel is dat het personeel de schoonmakers bezig ziet en daardoor bewuster wordt van de grote klus dat het schoonmaken eigenlijk is. Ze zullen daardoor efficiënter omgaan met hun afval.

Voordelen

Het overdag schoonmaken heeft diverse voordelen. We zetten ze op een rijtje.
Welke voordelen heeft een dagschoonmaak?

Het grootste voordeel van dagschoonmaak zit in de energiekosten. Doordat de schoonmakers overdag en dus tegelijk met het andere personeel aanwezig zijn, hoeft er ’s avonds niet speciaal voor de schoonmakers verlicht en gestookt te worden. Op die manier bespaar je op jaarbasis flink wat geld uit aan energiekosten. Daarnaast hoeft er ook niet iemand van je bedrijf aanwezig te zijn (niet altijd is het zomaar afgeven van de sleutels mogelijk; denk aan magazijnen met waardevolle spullen).

Een ander voordeel is dat het schoonmaakbedrijf overdag minder aan salariskosten kwijt is dan ’s nachts; er hoeven immers geen toeslagen en dergelijke betaald te worden. Op die manier zal een dagschoonmaak vaak voordeliger zijn dan een avond- of nachtschoonmaak.

Nog een voordeel is dat je werknemers zullen inzien dat er echt mensen druk bezig zijn om de werkomgeving schoon te houden. Ze zullen daarom ook zelf minder vervuilend worden en meer rekening houden met de personen die het schoonmaken uitvoeren.
Is een dagschoonmaak verstandig?

Of een dagschoonmaak verstandiger is dan bijvoorbeeld een avondschoonmaak zul je zelf af moeten wegen. Behalve de genoemde voordelen kan het immers wel het geval zijn dat je werknemers voor de voeten worden gelopen, en houdt niet elk bedrijf ervan dat er wordt schoongemaakt als er bijvoorbeeld klanten binnen kunnen lopen. Die afweging zul je echter zelf moeten maken.

Kosten en prijzen

Een dagschoonmaak heeft diverse voordelen, maar hoe zit het met het prijsverschil?
Is een dagschoonmaak duurder dan een avond- of nachtschoonmaak?

Als je er over nadenkt kun je zelf al tot de conclusie komen dat een dagschoonmaak goedkoper moet zijn dan een avond- of nachtschoonmaak. Het schoonmaakbedrijf hoeft immers niet meer ’s nachts of ’s avonds mensen in te huren, waardoor ze minder salariskosten hebben; overdag verdien je immers minder dan in de avonduren of nachtelijke uren.
Wat kost een dagschoonmaak?

Een schoonmaker of schoonmaakster kun je al inhuren vanaf €25 per uur inclusief btw, reiskosten en materiaalkosten. Uiteraard verschilt het per onderneming hoe hoog het exacte uurloon is, en verschilt het per ruimte hoelang de schoonmaaksters werk hebben. Een groot kantoor is uiteraard lastiger schoon te maken dan een vies kantoor.

Bij een middelgroot kantoor kun je er van uit gaan dat er totaal 10 uur per week schoongemaakt kan worden. Je zit dan op 10 x €25 = €250 per week, of €1.000 per maand. Je kunt eventueel een servicecontract afsluiten waarbij je de verplichting aangaat om het schoonmaakbedrijf een bepaald aantal uren per week, maand of jaar langs te laten komen. In ruil daarvoor krijg je korting op het uurtarief.

Let wel goed op of het uurtarief inclusief materiaalkosten is. Soms wordt er geadverteerd met een extreem laag uurloon, maar komen daar nog tal van kosten bij. Denk dan aan reiskosten, kosten voor schoonmaakmiddelen, enzovoorts.

Avond- en nachtschoonmaak

Als je de werkomgeving voortaan overdag laat schoonmaken in plaats van ’s avonds of ’s nachts, kan dat diverse voordelen hebben. We geven een klein overzicht van de voor- en nadelen.
Welke voordelen heeft een dagschoonmaak ten opzichte van avondschoonmaak en nachtschoonmaak?

De meeste winst valt te behalen op het gebied van energiekosten en beheerkosten. De schoonmakers zijn bij een dagschoonmaak overdag aanwezig, op het moment dat er al ander personeel (onder meer de beveiliging etc.) aanwezig is. Je hoeft dan dus niet speciaal voor de schoonmakers de werkruimte te verlichten en verwarmen; dat gebeurt immers toch al omdat er werknemers aanwezig zijn. Je kunt dus eenvoudig redelijk wat besparen op het gebied van energiekosten en beheerkosten.

Nog een voordeel is dat een dagschoonmaak simpelweg goedkoper is dan een avond- of nachtschoonmaak. Schoonmakers zijn ook gewone mensen die meestal het liefst overdag werken en ’s avonds vrij zijn. Om schoonmakers of schoonmaaksters te hebben die ’s avonds en ’s nachts willen werken, moet er dus extra betaald worden. Die extra kosten worden door het schoonmaakbedrijf gewoon doorberekend aan jou; de klant.

Een laatste voordeel is dat werknemers better zullen worden als ze de schoonmakers of schoonmaaksters bezig zien. De meesten zullen het immers niet prettig vinden als ze zien dat een ander hun rommel op moet ruimen omdat ze er zelf geen zin in hebben. Het personeel zal dus minder vervuilend worden, waardoor de schoonmaakkosten dalen.
Is een dagschoonmaak beter dan een avond- of nachtschoonmaak?

Maar welk moment van schoonmaken is dan het beste? Dat is niet zo zwart wit te stellen. Het verschilt ook per bedrijf of het bijvoorbeeld vervelend is dat er overdag schoonmakers of schoonmaaksters rondlopen, of juist niet. Niet iedereen zal er immers van houden dat er schoonmakers of schoonmaaksters rondlopen op het moment dat er klanten ontvangen kunnen worden.