Als u voor het eerst aan een schildersklus gaat beginnen, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Een van de belangrijkste is de mate waarin de ondergrond zuigend is. Dat wil zeggen, in hoeverre de ondergrond vocht opnemend is. Een vocht opnemende muur of plafond is problematisch, omdat het ook uw verf naar binnen zuigt. Daardoor wordt het eindresultaat van uw schildersklus vlekkerig en vele malen duurder, dan wanneer u de zuigende ondergrond vooraf behandeld had.

Het herkennen van een zuigende ondergrond
Over het algemeen kunnen we zeggen dat onbehandelde nieuwe stenen muren, vers stucwerk en gipsplaten zuigend zijn. U test dit eenvoudig uit door een natte spons tegen de te schilderen muur te houden. Kleurt de muur donker van optrekkend water, dan heeft u een zuigende ondergrond. In dat geval zult u de muur moeten voorbehandelen, om vlekken en baanvorming te voorkomen.

Voorbehandelen van zuigende oppervlakten
Vocht opzuigende muren moet u vooraf voorstrijken met speciaal voorstrijkmiddel. Het nadeel van een onbehandelde muur is namelijk dat de zuigkracht niet overal even sterk is. Daardoor krijgt u zulke grote kleurverschillen in de muur, dat deze bijna niet weg te werken zijn. Daardoor zal het eindresultaat vlekkerig blijven, hoe vaak u ook een nieuwe laag aanbrengt.

Elk verfmerk heeft zijn eigen variant in voorstrijkmiddel. Alabastine is een van de meest bekende voorstrijkmiddelen van deze tijd. Door deze eerste laag aan te brengen, creëert u een soort coating over de te beschilderen oppervlakte. De ondergrond wordt minder poreus, waardoor de echte verf niet langer opgezogen kan worden.

Als u een echte schilder inhuurt voor deze klus, weet u zeker dat het eindresultaat prachtig is, zonder dat het u al te veel tijd en ergernis kost. Daar is het uurloon van een schilder niet tegen opgewassen.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.