Als er altijd veel gerookt is in huis, kan het zo zijn dat er gele vlekken op de muren en plafonds zijn ontstaan. Dit zijn vaak nicotinevlekken. Een grote hoeveelheid van deze vlekken op de oppervlakten is altijd een goede reden om te gaan schilderen. De kleurverschillen kunnen echter problematisch zijn. U moet deze oppervlakten op een speciale manier behandelen, om te voorkomen dat de vlekken door de nieuwe verf heen komen. Een schilder kan u daarmee natuurlijk ook helpen.

Vlekken isoleren
Voordat u de uiteindelijke verf op de oppervlakten gaat strijken, moet u de nicotinevlekken isoleren. U volgt het volgende stappenplan:

Omdat nicotine vettig is, moet u eerste de volledige oppervlakte ontvetten. Dat doet u niet alleen bij de nicotinevlekken, maar over de gehele muur. Vet wordt pas zichtbaar bij een flinke mate van vervuiling.
Bekijk of de ondergrond verder goed is. Vul gaatjes op en steek losse stukjes muur af. Zorg dat dit goed droog is, voordat u verder werkt.
Bewerk de gehele oppervlakte met speciale vlek isolerende voorstrijk. Zijn de vlekken sterk aanwezig, dan moet u hierna verder met vlek isolerende muurverf. Bij een lichte vervuiling kan een vlek isolerende muurverf voldoende zijn.
Om een goede kleurintensiteit te krijgen, kan het zo zijn dat u de toplaag een of meerdere keren extra moet aanbrengen.

Vlekken voorkomen
Als u uw muur netjes wil maken, maar u weet dat de oppervlakte onderhevig zal blijven aan nicotine, omdat er nou eenmaal gerookt wordt, is het verstandig om hier uw verfkeuze op aan te passen. Er zijn muur- en plafond verven te krijgen, die afwasbaar zijn. Door de gebieden regelmatig schoon te maken met water, zal u het tempo waarin nicotinevlekken terug komen vertragen. Helemaal voorkomen kunt u het niet als er binnen gerookt wordt. Het voordeel van afwasbare verf, is dat etensvlekken of stift ook gemakkelijk van de verf af te poetsen is. Vraag een schilder om advies.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.