Als u schilder wilt worden, heeft u de keuze uit meerdere opleidingen. De bekendste en meest geaccepteerde opleiding is de Mbo opleiding tot allround schilder, aangeboden op Mbo 3 niveau. Deze opleiding is een vervolg op de vooropleiding tot schilder, die op Mbo niveau 2 wordt aangeboden. Met de opleiding allround schilder wordt u specialist. De opleiding gaat een stuk verder dan de basis opleiding tot schilder.

Mbo allround schilder
Tijdens deze opleiding leert u in vier jaar tijd alles over gronden, aflakken, schuren en verfspuiten, maar ook over bijvoorbeeld behangen en glaszetten. U krijgt les in verftechnieken en leert u omgaan met klanten, leidinggevenden en collega’s. Veiligheid voor uzelf en de omgeving is ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. De schooljaren zijn opgebouwd volgens een werkend leertraject. Meestal bestaat de opleiding uit vier dagen werken en een dag klassikaal onderwijs.

Vervolgopleidingen
Als u uw diploma voor allround schilder behaald heeft, kunt u ervoor kiezen om u te specialiseren. Een voorbeeld van specialisatie is specialist spuiter. Maar ook de opleiding ‘specialist decoratie en restauratie’ behoort tot de mogelijkheden. Of werkvoorbereider in de bouw. Doorgaans is het niet mogelijk om een HBO opleiding te volgen met een diploma Mbo3 op zak. Soms kan u na toetsing alsnog worden toegelaten.

Aanbieders van schildersopleidingen
Er zijn meerdere aanbieders van schildersopleidingen. Denk aan het ROC, Nimeto of de SchilderScool. Elke regio heeft meerdere mogelijkheden wat opleiding betreft. Welke het beste bij u aansluit, kunt u alleen maar zelf bepalen. Als u van schilderen uw beroep wilt maken, is het wel belangrijk dat u een landelijk erkend diploma ontvangt. Met dit diploma zult u eenvoudiger werk in loondienst vinden, dan wanneer u via de plaatselijke hobbyclub leert schilderen.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.