Schilders gebruiken tijdens hun werkzaamheden allerlei verfmaterialen. Een daarvan is de zogeheten alkydverf. Het heeft vaak een goede dekking en een glad resultaat, maar brengt bij onjuist gebruik ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Wat is alkydverf?

Populaire verf
Alkydverf werd in het midden van de twintigste eeuw ontzettend vaak gebruikt bij het schilderen van huizen. In de loop der tijd werd het echter vaak vervangen door acrylverf. Bij deze laatste soort komen er namelijk minder giftige dampen vrij. Desondanks wordt alkydverf af en toe nog gebruikt bij schilderswerkzaamheden. Bijna geen enkele verfsoort dekt namelijk zo goed. Bovendien is deze verf te verdunnen met terpentine, en kan begonnen worden met overschilderen na ongeveer 16 uur.

Alkydverf
Alkyd is een verf dat bestaat uit pigment en zogeheten alkydharsen. Alkyd is een kunsthars waarbij plantaardige oliën als zonnebloemolie, sojaolie en soms lijnolie is toegevoegd. Door het hoge aantal oliën gebruiken huisschilders graag alkydverf. De onverzadigde vetten van de plantaardige oliën zorgen er namelijk voor dat de verf bij kamertemperatuur droogt. Zodoende is het een ideale verf om te gebruiken in huis. Wel is de droogtijd afhankelijk van de oliën die worden gebruikt.

Schadelijke oplosmiddelen
Alkydverf wordt in de schilderswereld gebruikt sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw. Na verloop van tijd ontdekte men echter dat alkydverf schadelijke stoffen afgeeft. Het bevat namelijk allerlei oplosmiddelen. Schilders met alkydverf dienen zich hier goed tegen te beschermen. Eventueel vormt acrylverf een veiliger alternatief. Deze verf werkt namelijk op waterbasis, waarbij het inademen van schadelijke stoffen niet mogelijk is.

Ideaal voor buitenschilders
Professionele schilders gebruiken alkydverf meestal buiten omdat schadelijke stoffen daar minder invloed hebben. Het is daarom een ideaal verfmiddel voor buitenschilders. Steeds vaker gebruiken ze de zogeheten high-solid alkydverf. Dit middel bevat namelijk minder oplosmiddelen. Hou er wel rekening mee dat het drogen van deze verf meer tijd in beslag neemt.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.