Verf kan best lang bewaard worden. De houdbaarheid hangt af van het type verf. Verf op waterbasis is minder lang houdbaar dan verf die op terpentine gebaseerd is. Als u water verdunbare verf op een goede manier bewaart, is deze ongeveer een jaar houdbaar. Verf op terpentine basis heeft een nog langere houdbaarheid. Deze verf kan ongeveer twee jaar bewaard blijven.

Verf opbergen
Het is niet nodig om verf over te gieten in een kleinere pot, als u de verf voor langere tijd wegzet. Het is juist handig om de originele pot bij de hand te houden. Daar staan de kleurcodes en de houdbaarheidsdatum op. Zorg er altijd wel voor dat het blik of de pot goed af te sluiten is, zodat er geen verse lucht bij komt.

Verf op waterbasis moet vorstvrij bewaard worden. Als de verf bevriest, verliest de verf zijn consistentie. De verf krijgt een korrelige structuur, gaat stinken en is niet langer te gebruiken.
Verf op terpentinebasis vormt altijd een vel op de verf als u het langer laat staan. Dat komt omdat een gedeelte van de oplosmiddel verdampt. Als u de verf opnieuw wilt gebruiken, dan verwijdert u het vel en verdunt de verf indien nodig met terpentine. Het vel kunt u niet oplossen of door de verf heen roeren. Er ontstaan dan klonten die een lelijk resultaat achterlaten. Door het afgesloten blik eerst even op de kop te houden voordat u het wegzet, krijgt overtollig lucht in de verf de kans om te ontsnappen. Daardoor zal het vel minder dik worden, waardoor minder verf verloren gaat.

Verf overgieten
Als het originele verfblik niet meer goed sluit, kunt u bij verschillende winkels lege verfblikken kopen. Afhankelijk van de hoeveelheid die u over heeft, kan een lege appelmoespot of jampot voldoende zijn. Voorwaarde is dat de potjes brandschoon gemaakt moeten worden, anders bederft de verf snel.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.