Schilderen valt net als stukadoren, behangen en professioneel reinigen onder een laag BTW regeling. U betaalt geen 21% BTW, maar slechts 6%. Tenminste, als uw huis ouder is dan twee jaar.

Voor nieuwere huizen geldt deze stimuleringsregeling niet. De regeling is in het leven geroepen om schilders aan het werk te houden in financieel moeilijke tijden. Bovendien worden huizenkopers door deze regeling de mogelijkheid gegeven om meerdere onderhoudsklussen tegelijk te doen. De korting op de BTW maakt klussen een stuk goedkoper.

Subsidieregeling
Een lage BTW regeling geldt op:

het voorbereiden van het schilderwerk.
voorbehandelingen.
de gebruikte materialen.

Er wordt nog wel eens geprobeerd om werkzaamheden die ook onder onderhoud vallen onder hetzelfde BTW tarief te schalen, maar daar wordt streng op gecontroleerd. Werkzaamheden die volgens de belastingdienst te ver afstaan van het schilderen, dus vallen onder het 21%-tarief, zijn:

herstellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rotte dorpels vervangen
vervangen van ramen, deuren en kozijnen
kitwerk aan de constructie
grootschalige betonreparatie
stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden
herstellen van voegen in metselwerk
aanbrengen van glas en de bijhorende werkzaamheden
vochtvrij maken van kelders en kruipruimtes
schuren en lakken van parketvloeren

Het schuren en lakken van dragende vloeren valt dan weer wel onder het 6%-tarief.

Geldigheid
Voorlopig blijft deze subsidieregeling in deze vorm bestaan. Het huidige kabinet heeft geen einddatum aan de regeling gekoppeld. Het kan echter wel zo zijn dat een nieuw kabinet de regeling alsnog wegbezuinigd om kosten te besparen. Het is dus verstandig om schilderwerk niet te lang voor u uit te schuiven. Als u te lang wacht, kan het u zomaar honderden euro’s meer kosten.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.