Als u zelf wilt gaan schilderen is het natuurlijk belangrijk dat u weet wat u doet. U moet op de hoogte zijn van de verschillen tussen bijvoorbeeld houtverf, muurverf en beits. U moet weten wanneer u een roller en wanneer u een kwast dient te gebruiken. U moet op de hoogte zijn van goede voorbereidingen en weten of de oppervlakte die u wilt gaan schilderen geschikt is om zonder voorbehandeling te gaan schilderen.

De basislaag
Grondverf is eigenlijk een soort basislaag van verf. Door een goede, sterke grondverf te gebruiken, zal uw schilderwerk beter bestand zijn tegen een stootje en hoeft u niet elk jaar opnieuw aan de slag te gaan.

De functie van grondverf is tweeledig. Ten eerste zorgt het ervoor dat de toplaag beter zal hechten aan de ondergrond. Vooral bij gladde oppervlakten is dit noodzakelijk. Ten tweede zorgt grondverf ervoor dat de ondergrond opgevuld wordt. De verf die als toplaag gebruikt wordt trekt daardoor minder in de ondergrond. Als u vooraf grondverf gebruikt, zal de toplaag gemakkelijker aan te brengen zijn en mooier en egaler worden.

Wel of geen grondverf?
Grondverf is noodzakelijk op kale ondergrond, zoals hout, waarbij de bovenlaag volledig moet dekken. Ook hout dat al geschilderd is, maar in slechte staat verkeerd, heeft grondverf nodig. Verder is het slim om grondverf te gebruiken op boardmateriaal, metalen en kunststof. U gebruikt geen grondverf als u de ondergrond door de toplaag heen wilt laten komen, bij transparante lak. Ook bij bijvoorbeeld beitsen is het niet nodig om vooraf grondverf te gebruiken. Muren die op zich nog netjes zijn, maar alleen een nieuwe kleur moeten krijgen hoeft u ook geen laagje grondverf te geven.

Verschillen grondverf, primer en voorstrijkmiddel
De hoofdtaak van grondverf is het opvullen van oneffenheden, een voorstrijkmiddel zorgt alleen voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.