Sinds enkele jaren profiteert u bij schilderswerkzaamheden van een laag BTW tarief. In plaats van de gebruikelijke 21 procent hoeft u na afloop van de werkzaamheden slechts 6 procent BTW te betalen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de overheid het inschakelen van schildersbedrijven wil stimuleren. Is het lage BTW tarief eigenlijk ook voor kantoorpanden geldig?

BTW tarief van 6 procent
Het BTW tarief van 6 procent is een regeling voor schilders-, aannemers-, en klusbedrijven. Het geldt voor alle werkzaamheden die te maken hebben met schilderen. Denk bijvoorbeeld aan binnen- en buitenschilderwerk, maar ook het voorbereidende werk en de afwerking. Ook het aanschaffen van materialen als ladders en steigers valt binnen het BTW tarief. Het werd ingesteld in 2009, onder andere om te bereiken dat mensen vaker schildersbedrijven inschakelen. Het lijkt zijn vruchten af te werpen, want steeds meer mensen schakelen inderdaad schildersbedrijven in.

Regels rondom de BTW regeling
De BTW regeling geldt echter alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Daarnaast betreft het alleen schilderswerkzaamheden. Voor renovatiewerk dient u namelijk 21 procent te betalen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van ramen en deuren, schuren en lakken van vloeren en het aanbrengen van glas. Deze werkzaamheden hebben namelijk weinig te maken met het schilderen zelf.

BTW tarief bij kantoorpanden
Het lage BTW tarief geldt alleen voor woningen. Dit begrip kan echter ruim worden opgevat. U kunt bijvoorbeeld wonen in een gewone flat of rijtjeshuis, maar ook een villa, bungalow en studentenkamer vallen onder dit tarief. Bij kantoorpanden is er iets bijzonders aan de hand. Het lage BTW tarief van 6 procent geldt namelijk ook bij een kantoor aan huis. In dat geval is het wel zo dat minstens de helft van het het huis bewoond moet worden.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.