De kwalificatie leerbedrijf geeft uw organisatie een goede naam. Het betekent namelijk dat u kennis en expertise overdraagt aan een leerling. Om een leerbedrijf te worden dienen er aan een aantal kwalificaties te worden voldaan. Het gebeurt namelijk niet van de ene op de andere dag, en de selectie is vrij streng. Hoe kan ik een erkend leerbedrijf worden?

Het predicaat leerbedrijf
Een erkenning als leerbedrijf is een belangrijke stap voor uw onderneming. U bent bereid om kennis en expertise over te dragen aan een leerling. Denk bijvoorbeeld aan uw uitgebreide kennis over schilderswerkzaamheden. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) regelt de toekenning van het predicaat leerbedrijf. Het heeft daarbij enkele criteria opgesteld. Als u zich hier aan houdt, komt het predicaat leerbedrijf dichterbij.

Goede werkplek
Ten eerste dient u leerlingen een goede werkplek aan te bieden. Deze dient aan te sluiten bij het bedrijf. De student moet immers theorie en praktijkkennis kunnen opdoen in een omgeving die aansluit bij het beroep. Een leerling die bijvoorbeeld schilder wil worden, moet dit kunnen leren in het gezelschap van vakmensen. Op die manier krijgt hij of zij de juiste feedback en tips om een goede schilder te worden. Hetzelfde geldt voor andere praktijkvakken, waaronder stukadoor en timmerman.

Toetsen en opdrachten
Daarnaast dient een goed leerbedrijf regelmatig toetsen en opdrachten te geven aan de student. Op die manier ontstaat er een goed beeld van wat de leerling allemaal al kan. Bovendien geeft het de mogelijkheid voor een aantal verbeterpunten. Al deze voorwaarden van de SBB worden echter teniet gedaan als er geen goede opleider aanwezig is. Meestal krijgt de student namelijk begeleiding van een docent met uitgebreide vakkennis. Een vakdocent zorgt onder andere voor een goede planning en toetsing. Tevens regelt hij of zij de juiste middelen voor de leerling om het vak te leren.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.