Een houten interieur staat vaak prachtig. Houten meubilair zorgt bijvoorbeeld voor een sfeervolle uitstraling. Bovendien kunt u hout prima beschilderen in mooie kleuren. Soms brengt hout echter ook problemen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan houtrot. Hoe kunt u houtrot voorkomen?

Kou en luchtvochtigheid
Nederland heeft een nat en vochtig klimaat. Dit heeft veel invloed op het hout dat zich buiten de deur bevindt. Door een paar flinke regenbuien kan er vocht in het hout sijpelen. Door het toenemende vochtgehalte kan er houtrot ontstaan. Bij een vochtpercentage van meer dan 20 procent is de kans op houtrot zelfs bijzonder groot. Ook koude temperaturen, een hoge luchtvochtigheidsgraad en slechte ventilatie dragen bij aan het probleem. In deze omstandigheden kunnen namelijk schimmels ontstaan.

Kelders en zolders
Houtrot komt dus voor op vochtige en natte plekken. Vaak vind u het dan ook in gedeeltes waar mensen niet heel vaak komen, zoals kelders. Ook houten zolders zin voor schimmels geliefde plekken om zich te nestelen. Denk bijvoorbeeld aan houten kozijnen bij ramen of steunbalken. Met name oudere houten huizen hebben hier last van. Deze zijn namelijk al langere tijd niet goed onderhouden.

Zorg voor goed onderhoud
Om schimmels te voorkomen is goed onderhoud cruciaal. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u het hout regelmatig schuurt en verf. Afbrokkelende verf is namelijk geen goed teken wanneer het hout betreft. Door de hout in topconditie te houden krijgen schimmels geen kans. Schimmels voelen zich bovendien erg thuis in kleine hoekjes en gaatjes. Zorg er dan ook voor dat deze ontbreken. Zo dient u bij het plaatsen van schroeven de ontstane gaten te dichten. Om houtrot te voorkomen dient u dus bij de basis te beginnen. Daarbij is goede preventie cruciaal om de schimmels geen kans te geven. Vervolgens heeft u door het hout goed te onderhouden vrijwel nooit last van houtrot.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.