In plaats van gewoon hout kunt u voor meubels en deuren ook MDF gebruiken. Dit timmermateriaal komt steeds vaker voor in het interieur. Het is namelijk gemakkelijk te plaatsen en erg praktisch als materiaal. Maar kunt u met MDF ook ondergronden schilderen?

Medium Density Firebord
MDF betekent ‘Medium Density Fibrebord’. Het is een vezelplaat met fijngemalen houtvezels. Op dit moment is het erg in trek omdat het ideaal materiaal is om te beschilderen. Het zijn houten vezels waarop u elke gewenste kleur kunt gebruiken. Dit zorgt voor de nodige afwisseling in het interieur. Misschien wilt u bijvoorbeeld het hout graag eens klassiek wit verven. Of wellicht past de kleur zwart ook heel goed bij de inrichting. MDF kan bovendien overal gebruikt worden. Denk aan het schilderen van meubels, maar ook deuren en plinten. Het werkt beter dan gewone grondverf, die te snel wordt opgezogen.

Parafine tegen opzwellen
Een van de nadelen van hout is dat het niet goed bestand is tegen vocht. Het heeft namelijk de neiging om snel krom te trekken. MDF wordt vaak gebruikt als een alternatief. Het trekt inderdaad minder snel krom, maar heeft juist de neiging om op te gaan zwellen als het te nat wordt. Om toch te kunnen schilderen op MDF ondergrond is er parafine toegevoegd, een soort wax. Dit zorgt ervoor dat de MDF minder snel krom trekt als er sprake is van vocht.

Ontvetten
Om te beginnen met schilderen op de MDF ondergrond dient u het eerst te ontvetten. Op de ondergrond is parafine namelijk nog steeds terug te vinden, en dit kan zorgen voor lelijke plekken in de verflaag. Nadat u de MDF heeft ontvet is het tijd om het hout te beschilderen. Het is overigens aan te raden om beide zijden te verven. Op deze manier trekt het hout minder krom bij een beetje vocht.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.