Op een dag bedenkt u dat het wel eens tijd wordt om te gaan verven. De muren zijn bijvoorbeeld aan een kleurtje toe, of de kozijnen moeten bijgewerkt worden. Het is erg leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. Daarentegen kan er tijdens de klus genoeg misgaan. De verf kan bijvoorbeeld zijn glans verliezen. Hoe kunt u glansverlies voorkomen?

Glansverlies
Een grote verfklus vereist een grondige voorbereiding, inclusief schoonmaken, schuren en het aanbrengen van een ondergrond. Dit kunt u prima zelf, mits u een aantal tips goed onthoudt. Zonder enige voorbereiding kan het verven namelijk flink mislukken. Zo komt het wel eens voor dat het schilderwerk zijn glans verliest. Dit heeft onder andere maken met het feit dat u waarschijnlijk te weinig verflagen heeft aangebracht.

UV-straling
Als u te weinig verflagen heeft aangebracht krijgt ultraviolette straling de kans om op de verflaag in te werken, waardoor het uiteindelijk zijn glans verliest. UV-licht zorgt er namelijk voor dat het bindmiddel in de verf wordt afgebroken. Dit heeft een steeds ruwer wordende oppervlakte van de verflaag tot gevolg. Daardoor worden lichtstralen naar alle kanten weerkaatst, wat voor glansvermindering zorgt.

Agressieve stoffen
Een andere oorzaak van glansverlies is het gebruik van verkeerde schuurmiddelen en verdunners. Sommige exemplaren bevatten agressieve stoffen die de verfglans aantasten. Om glansverlies te voorkomen is het aan te raden om van tevoren te onderzoeken welke invloed bepaalde middelen hebben op de verflaag.

Acrylaatverven of alkydverven
Ook het soort verf speelt een rol bij glansverlies, of juist het voorkomen daarvan. Zo kunt u het beste verven met acrylaatverven. Deze zijn namelijk goed bestand tegen UV-straling. De lak gaat daardoor langer mee dan met alkydverven. Bovendien komen er bij deze laatste verfsoort ook nog giftige stoffen vrij. Toch last van glansvermindering? Dan zult u helaas de verflagen opnieuw aan moeten brengen.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.