Een goede voorbereiding is essentieel bij schilderswerkzaamheden. Voor een mooi resultaat heeft u bijvoorbeeld een gladde ondergrond nodig. Ook dient een andere laag verf soms verwijderd te worden. De voorbereiding voor de echte schilderswerkzaamheden kan dan ook aardig wat tijd in beslag nemen. Hoe bereid ik het schilderwerk voor?

Oude verflaag verwijderen
Elke muur en elk materiaal is anders. Deze moeten goed bij elkaar passen. Het is handig om te weten met welk materiaal u aan de slag gaat voor het schilderen zelf. Ten eerste dient de oude verflaag op correcte wijze verwijderd te worden. Het is namelijk niet mogelijk om meteen over de oude verflaag heen te schilderen. De oude verflaag verwijdert u door bijvoorbeeld een plamuurmes of brander te gebruiken. Ook een föhn of een afbijtmiddel helpt zeer goed.

Vet en vuil weghalen
Naast de oude verflaag dient u ter voorbereiding op het schilderwerk ook vuil en vet van de muur te halen. Zonder te ontvetten is de kans klein dat u een gladde muur krijgt met een mooie verflaag. Om deze klus te klaren kunt u het beste ammonia of speciale thinner in huis halen.

Schuren
Na het verwijderen van de oude verflaag en vet en vuiligheden bent u nog niet klaar met de voorbereidende werkzaamheden. Om de verflaag uiteindelijk goed te laten hechten aan de muur is schuurwerk noodzakelijk. Met name houten onderdelen zoals kozijnen en trappen dienen flink geschuurd te worden. Bijzonder genoeg niet om gladder, maar juist ruwer te worden. Op die manier hecht verf zich namelijk beter aan de houten oppervlakte.

Grondlaag aanbrengen
Na de muren, kozijnen of trappen te hebben ontvet en geschuurd is het tijd om een grondlaag aan te brengen. Als het goed is hecht de nieuwe verflaag zich namelijk op deze ondergrond. Een gladde muur is absoluut noodzakelijk omdat u anders allerlei oneffenheden tegenkomt.

Vergelijk de prijzen

Wat kost het om een schildersbedrijf voor jouw klus in te huren? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes op maat op. En vergelijk het aanbod in jouw regio.