Zwarte ratten zijn na een leeftijd van ongeveer drie maanden geslachtsrijp. Na 15 maanden zijn de vrouwtjes vruchtbaar. De draagtijd is 21 tot 24 dagen. Ze werpen ongeveer 4 tot 5 keer per jaar. Een vrouwtjes rat kan daardoor in haar leven ongeveer 40 jongen baren. De jongen zijn naakt, blind en wegen ongeveer 5 gram. Ze zijn 3 centimeter lang. Een week na de geboorte kunnen ze zich bewegen en na twee weken openen ze hun ogen. De levensduur van een zwarte rat is ongeveer 3 jaar.

Hoe kun je de zwarte ratten bestrijden
Zwarte ratten hebben een voorkeur voor planten. Ze eten echter ook kevers, mieren en andere insecten. Ze eten geen vlees, vis of eieren. Wel eten ze graag granen en graanproducten. Als er niet voldoende water is eten ze meer vruchten en groenten. Hiermee kun je ze gemakkelijk vangen om ze in een kooi te doen. Ze eten graag haver wanneer het met wat poedersuiker is vermengd. De ratten eten dagelijks 20 tot 25 gram.

Een rattenvanger inschakelen
Ook bij een overlast van zwarte ratten is het slim om een rattenvanger in te schakelen Op die manier is het namelijk mogelijk om de ratten op de juiste manier te vangen. Ook weet je dat het werk goed en grondig gebeurt. Tevens kan een rattenvanger je adviseren welke preventieve maatregelen je kunt treffen om ook in de toekomst de zwarte ratten buiten de deur te houden of van je erf.