De vleermuis komt ook in Nederland voor. Zo is er de dwergvleermuis welke een spanwijdte heeft van 33 millimeter tot 45 millimeter. De spanwijdte van de vleugels is 200 tot 220 millimeter en hij weegt 3 tot 8 gram. E hebben een donkerbruine kleur. Ze leven van kleine insecten, zoals motjes, schietmotten, gaasvliegen en ook van muggen. Ze vliegen vlak na en vlak voor de zonsondergang en zonsopkomst in de schemer rond. Ze wonen vooral in spouwmuren, maar ook in grotten en groeven. Je ziet het vaak door de ontlasting bij de vliegopeningen.
Hoe voorkom je vleermuizen?
Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Als je klachten hebt dan mag je ze niet gaan doden zonder dat er een ware noodzaak is. Ook mag je hun rustplaatsen niet ontoegankelijk maken of hun leven verstoren of ze gaan vangen. Als je bang voor ze bent of last hebt van de uitwerpselen of het lawaai heb je nog niet direct een noodzakelijke reden om ze het leven zuur te maken. Wel kun je maatregelen treffen om te voorkomen dat er vleermuizen bij je gaan wonen als ze er niet zijn.
Overlast van vleermuizen?
Als je last hebt van vleermuizen dan is het belangrijk om hier maatregelen tegen te treffen met de juiste hulp. Schakel een specialist in. De specialist is bekend met alle regels en kan je precies vertellen wat er allemaal mogelijk is. Natuurlijk zijn hier wel kosten aan verbonden. Het is verstandig om daarom meerdere offertes op te vragen bij verschillende partijen om zo een goed beeld te krijgen van de kosten en ook van de mogelijkheden om de vleermuis overlast te stoppen.