Een steenmarter kan voor veel problemen zorgen. Als je een volière hebt met vogels kan hij voor overlast zorgen en zelfs je vogels doden. Ook zie je ze vaak bij de auto. Ze knagen slangen door en genieten van de warme motor in de winter. Als ze jongen hebben dan kun je ze vaak horen piepen en krijsen. De steenmarter gebruikt een vaste slaapplek. Hij kan daardoor ook veel stankoverlast verzorgen. Ook nemen ze hun prooi mee welke vliegen aantrekken kan (als hij niet is opgegeten). De kadavers krijgen dan maden en andere narigheid. Het is natuurlijk vies om dit te ontdekken. Ook kan het voor veel vliegen zorgen.
Heb je last van een marter?
Beantwoord de volgende vragen om te ontdekken of je last hebt van een steenmarter of van wat anders.
• Heb je een steenmarter gezien?
• Heb je een steenmarter gehoord? (overdag in huis en hij vertrekt rond 11 uur ’s avonds)
• Heb je lange (4-8 centimeter) uitwerpsels gevonden met een punten en gekruld alsof het een vraagteken is?
• Zie je de pootafdrukken ergens? Een v vormige poolbal met vijf nagels.
• Heb je etensresten gevonden?
Ja? Dan is het tijd om een specialist in te schakelen. Het is namelijk een beschermde diersoort en je kunt niet direct zelf de steenmarter gaan vangen of verjagen. Het is belangrijk om op de juiste manier actie te ondernemen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de steenmarter niet meer terug komt. Neem de checklist door en schakel hulp in.
Wat kost het verjagen van een steenmarter?
Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen om zo een goed beeld van de kosten te krijgen van een steenmarter verjagen. Kijk ook naar de kwaliteit en hoe goed het bedrijf haar werk doet. Hebben ze garanties? Hebben ze aanbevelingen van anderen of referenties? En wat zijn nu de kosten precies? Hierna kun je actie ondernemen en de steenmarter laten verjagen.