Er zijn verschillende soorten ratten. In Nederland hebben we vooral te maken met:
– De Bruine rat
– De zwarte rat
– De woelrat
– De muskusrat
Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en leefgebieden.
De bruine rat
De bruine rat is een dier van soms wel 30 centimeter lang. Het dier heeft een geschubde staart en weegt al gauw 500 gram. Ze zijn stevig gebouwd en hebben een stompe snuit. Ze hebben capsulevormige keutels. Na drie maanden zijn ze al geslachtsrijp en leven dan voor ongeveer een jaar.
De zwarte rat
Deze rat wordt ook wel scheepsrat, dakrat, huisrat en pestrat genoemd. Er zijn tal van namen voor. Het blijkt nu al dat deze rat op vele plaatsen voorkomt. Ze zoeken een droog plekje op een mooie hoogte om daar hun nest te bouwen. Het is een goede klimmer en ook een goede zwemmer. Vooral in de nacht zie je ze actief worden.
De woelrat
De woelrat kan tot 25 centimeter lang worden. Hij zwemt veel en je treft hem dus aan in water. De woelrat leeft ongeveer anderhalf jaar en werpt vier nesten per jaar van 7 jongen.
De muskusrat
Je ziet deze rat vooral in de waterrijke gebieden. Moerassen, beken en sloten. Ze brengen vaak grote schade aan de gewassen in de buurt en ook aan de dijken. Ze zijn hierdoor erg gevaarlijk voor de mensen welke in de buurt van die dijken wonen.
De juiste rat, de juiste bestrijding!
Afhankelijk van welke soort ratten je last hebt is het belangrijk om ze op de juiste manier te gaan bestrijden. Kijk naar de mogelijkheden en de opties om op een goede manier de juiste rattenvanger te selecteren.

Ratten herkennen
Als je last hebt van ratten dan is het belangrijk om te weten om welke soort rat het gaat. Het is daarom goed om te kijken naar de ontlasting welke je vindt en ook hoe de rat eruit ziet. Is het een zwarte rat? Of is het juist een bruine rat? Het is belangrijk om de juiste rat te koppelen aan de juiste bestrijdingsmethode. Hierdoor kun je vervolgens ervoor zorgen dat je er snel geen last meer van hebt.
Geen kennis om de ratten te herkennen?
Als je niet zelf de juiste kennis in huis hebt om de ratten te herkennen, dan is het goed om een rattenvanger in te schakelen. Ze weten precies en ook zeer snel om welke soort ratten het gaat. De ratten herkennen is voor hun een makkie! Kies er daarom ook voor om een rattenvanger in te schakelen. Kijk naar de mogelijkheden om een goede rattenvanger te gebruiken.
Kijk naar de kosten!
Natuurlijk zijn er kosten gemoeid met het inschakelen van een rattenvanger. Het is echter beter om de rattenvanger snel in te schakelen en om de kosten te betalen dan om steeds last te blijven houden van de ratten. Voor een bedrijf is het zeer waarschijnlijk een van de beter investeringen welke ze kunnen doen.
De kosten beheersen!
Om de kosten van de rattenvanger te beheersen is het slim om meerdere offertes op te vragen van verschillende rattenvangers. Kijk naar de opties en de mogelijkheden om op die manier een betaalbare rattenvanger te vinden en in te huren. Het rattenprobleem zal snel over zijn!