Pissebedden worden ook wel keldermotten genoemd. Ze verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen ook als een voedselbron voor vogels, muizen en tal van andere kleine dieren. Ze zijn onderdeel van een goed ecosysteem. Ze leven vooral in de tuinen en de kelders op vochtige plaatsen. De dieren geven de mensen direct een naar gevoel. Het is niet nodig want ze zijn helemaal niet schadelijk voor mensen. De mensen welke ze toch liever kwijt dan rijk zijn kunnen op verschillende manieren de pissebedden bestrijden.
Wat is een pissebed?
Een pissebed is een dier wat werd gebruikt in de middeleeuwen om het plassen of pissen te bevorderen. De naam is dus niet vergezocht. Het is een plat grijs en veelpotig dier. Ze zijn ongeveer 2 centimeter lang. Het zijn geleedpotige dieren welke dus kreeftachtigen zijn. Ze leven van zuurstof, maar hebben ook kieuwen. De pissebed is een sterk dier wat op de vochtige plekken in een huis leeft. Het heeft een sterke pantser. Bij gevaar rennen ze zich niet weg, maar rollen ze zich op. Ze leggen het hele jaar eitjes welke je eigenlijk niet kunt zien met het blote oog. De eieren worden larven welke wit zijn. De dieren leven in groepen en worden ongeveer een tot twee jaar oud. De kou is vaak het einde van hun leven. Er zijn in Nederland meer dan 37 verschillende soorten pissebedden.
De pissebedden bestrijden
Een pissebed kun je het hele jaar door en rond bestrijden. Het is een koudbloedig dier en heeft veel warmte nodig. Al de temperatuur lager dan 14 graden is dan zullen ze het niet overleven. Binnen overleven ze dan wel. Als je kelder erg koud wordt dan is dat dus voor de pissebed een nadeel en voor jou een voordeel.
Zorg ook dat er niet teveel vocht in het huis is. Pissebedden houden van vocht. Het vocht afvoeren helpt.
Een laatste mogelijkheid is om een ongedierte bestrijder in te schakelen. Op die manier kun je snel en gemakkelijk van de pissebedden afkomen.