Papiervisjes leven in het donker tussen papier en ook tussen boeken. Het worden daarom ook wel boekenvisjes genoemd. Het is een klein en vleugelloos insect welke ongeveer anderhalve centimeter lang is. De papiervisjes, zilvervisjes en de ovenvisjes lijken allemaal aardig op elkaar. De franjestaarten worden volop door elkaar gehaald, wat begrijpelijk is.
Hoe herken je de papiervisjes?
De papiervisjes herken je aan de twee lange antennes die ze hebben aan hun kop en de drie lange sprieten aan de onderkant van het lijf. Het is kenmerkend, dat de papiervisjes bedekt zijn met fijne schubben. De papiervisjes zien er voor ons grijs en zilverkleurig uit. Papiervisjes zitten het liefste in een droge ruimte. Het is in tegenstelling tot de zilvervisjes en ovenvisjes welke liever in een vochtige en warme ruimte zitten.
De leefwijze van de papiervisjes
De temperatuur en de vochtigheid bepaalt hoe oud de papiervisjes kunnen worden. In de regel is dat tot 7 jaar oud. De eitjes van de zilvervisjes worden vaak in een hoopje afgezet. Het is belangrijk dat de temperatuur onder de 22 graden Celsius blijft om de eitjes uit te laten komen.
De papiervisjes zijn schuw voor licht en als ze een uur blootgesteld worden aan zonlicht dan zullen ze dat niet overleven. Het is de reden waarom papiervisjes niet vaak overdag te zien zijn, maar wel in de vroege ochtend of de late avonduren.
Schade
De papiervisjes kunnen volop schade aanbrengen aan papieren documenten, behang, boeken en ook aan affiches. Daarnaast zijn ze ook gek op synthetische producten, zoals wandbedekking en kleding.