Motten zijn ongeveer anderhalve centimeter lang en zijn 1,7 centimeter tot 2,6 centimeter breed. Normaal hebben ze zwarte vlekken op de bruin zwarte voor vleugel. De achter vleugels zijn wat lichter van kleur. De larven zijn wit en de kop is bruin en maximaal twee centimeter lang.

De mot zie je vooral veel op een vochtige plek en je ziet ze onder tapijten en in vogelnesten of in een kast. Een gebouw ondervindt vaak hinder van motten. Het is daarom belangrijk om ze te bestrijden. Ook preventief maatregelen treffen is een slimme zet. Motten leven ongeveer een jaar lang en hebben een hoe luchtvochtigheid nodig van 80 procent of meer.

Schade door motten
Vooral de eitjes en larven van de motten kunnen veel schade aanrichten. Denk hierbij aan een opslagplaats voor granen. Ook kunnen ze de vloerbedekking aanvreten, wollen kleden, houten kasten, houten plinten, gedroogde plinten en tal van graanproducten.

Motten bestrijden
Het is slim om een bedrijf in te schakelen om de motten te bestrijden. Kies ervoor om de motten op een vakkundige en goede manier te bestrijden om er zo ook goed vanaf te zijn. Een verdelger kost natuurlijk wel geld. Het is echter een investering in een mottenvrije woning.