De duif is een nakomeling van de verwilderde rotsduif. Het zijn van oorsprong postduiven welke in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden en nooit zijn teruggekeerd. De duif is hierdoor vandaag de dag nog overal te vinden. Er zijn zelfs liedjes over gemaakt. En nu kunnen ze ook nog voor veel overlast zorgen. Het is natuurlijk beter om dat te voorkomen.
De leefwijze van duiven
Duiven nestelen graag op een vensterbank, verandakast of een balkon met een harde ondergrond. Ze leggen per jaar rond de 20 eieren (iedere keer 2 stuks) en deze komen na ongeveer 17 dagen uit. De jongen groeien dan in 4 weken op en kunnen hierna vliegen en het nest verlaten. De duif is vervolgens na vijf maanden ook geslachtsrijp.
Schade en de duif
De huisduif zorgt ieder jaar voor meer dan 14 kilo aan vogelpoep. Ze kunnen ook de gastheer zijn van mijten, teken, vlooien, veerluizen, parasieten, vogelwandluizen en tal van ander ongedierte. Ook in de nesten zie je veel motten, vliegen, kevers, zilvervisjes en stofluizen. Ook kunnen de nesten in de goot gebouwd worden of op andere plekken waardoor het hemelwater niet meer weg kan gaan. Er zijn tal van redenen waardoor er overlast kan ontstaan.
Maatregelen nemen
Het is slim om verschillende maatregelen te treffen. Ten eerste is het slim om ervoor te zorgen dat de duif geen plek krijgt om een nest te bouwen. Daarnaast is het ook slim om de duiven te verjagen. Een ongedierte bestrijder kan je hier uitstekend mee helpen. Ontdek de mogelijkheden en vraag bij meerdere partijen een offerte op om het goed uit te laten voeren.