Als het vochtig en warm wee ris dan zie je volop steekvliegen of dazen. De regendaas is het bekendste. Ze worden ook wel paardenvlieg genoemd. Zelden hoor je ze aankomen of voel je ze landen, tot je gestoken bent. Ze steken zo door een T-Shirt heen (als het niet te dik is) en je voelt ze dan het bloed uit je lijf zuigen. Ze doen dit om hun eieren in het lijf te voorzien van proteïnen. Het bijgevolg is dat dus alleen de vrouwtjes je bijten. De snuit heeft tal van mesjes waardoor ze de huis als het ware aan het opensnijden zijn. Het is erg vervelend. Zeker als je door meerdere dazen aangevallen wordt.
Paardenvliegen
De dazen zijn fors gebouwd en hebben grote facetogen met een mooi kleurpatroon. De vrouwtjes dazen hebben gescheiden ogen en de mannetjes ogen welke wat dichter tegen elkaar aan liggen. De larven ontwikkelen zich traag net onder het water in een ondiep water. Ze leggen een keer per jaar eieren. Als de dazen uitkomen dan gebeurt dit vaak in een keer. Hierdoor kun je opeens last krijgen van een ware plaag. Erg vervelend.
Een snelle vlieg
De dazen of steekvliegen kunnen een snelheid van 25 kilometer per uur halen in een achtervolging. Als ze echter net bloed hebben gezogen zijn ze minder snel. Je kunt ze dan zo doodslaan. Echter dan is het al te laat en zal je een grote jeukende bult krijgen. Het speeksel van de daas zorgt voor de jeukende bult. Het zorgt ervoor dat de wond niet gaat stollen en het bloed dus opgenomen kan worden door de steekvlieg.