De honingbij komt veel voor en is een insect wat in een grote kolonie leeft. Het is nuttig en belangrijk bij het bestuiven van fruitbomen en andere gewassen. Ook worden er volop producten van de honing gemaakt. Denk hierbij aan de honing, bijenwas en een koninginnengelei. De bijen zijn voor 30% verantwoordelijk om alle gewassen te bestuiven welke we eten. Ze zijn erg belangrijk! Ze kunnen soms echter ook een plaag zijn en dan moet je de bijen bestrijden. Ze kunnen ons het leven soms zuur maken.
De bijen zijn aan het uitsterven?
Door het gebruik van volop pesticiden zijn er vele honingbijen soorten aan het uitsterven. Als een bijennest daarom geen gevaar of problemen veroorzaakt voor ons mensen, dan is het beter om ze met rust te laten. En als er wel overlast is van de bijen dan moet je ze op een diervriendelijke manier gaan bestrijden. Het bijen bestrijden is van groot belang om te zorgen voor een goede oplossing voor de bijen en de mensen.
De kolonies en zwermen
Een bijenkolonie telt al heel snel meer dan 10.000 bijen. In de zomer kan een zwerm wel oplopen tot 80.000 bijen. Een koningin legt ongeveer 2.000 eitjes per dag. Een kolonie splitst zich op als er een nieuwe koningin geboren wordt. Een deel blijft bij de oude koningin en de rest gaat met de nieuwe mee om er een nest te bouwen. Hier kunnen dan de problemen ontstaan. Het is dan namelijk zo dat ze ergens in een woning kunnen gaan zitten. Een kolonie kan tot wel zes keer per jaar opgesplitst worden. Ze gaan vaak in een boom zitten, bij een hek of onder de dakpannen. Als je ze ziet dan kun je ze het beste met rust laten. Soms zijn ze namelijk na een tijdje gewoon weer vertrokken.