Een bedwant is een klein beestje wat voor veel huidirritatie kan zorgen. De beten zorgen voor de huidirritatie. De lengte is gemiddeld een halve tot een hele centimeter. Het lijf van een bedwant is ovaalvormig, sterk afgeplat, hebben een roodbruine kleur en zijn helemaal donkerrood nadat ze bloed hebben opgezogen. De eitjes van een bedwants zijn een millimeter lang en ze worden vaak tegen een wand vastgeplakt.

Bedwantsen zorgen voor volop huidirritatie via het speeksel van de zuigsnuit. Men kan zich snel onwel voelen als men vaak gestoken wordt door de bedwants. Het is daarom belangrijk om een ongediertebestrijder in te schakelen om ervoor te zorgen dat je ervan verlost wordt.

Hoe ontwikkelen bedwantsen zich?
Een bedwants legt in zijn hele leven gemiddeld tweehonderd eitjes. Per dag zijn he twee tot twaalf eitjes. De ontwikkeling naar een volwassen bedwants duurt ongeveer twee maanden. De bedwants leeft bij een temperatuur rond de 20 graden ongeveer anderhalf jaar. Als de temperatuur hoger is dan kan de bedwants langer leven en legt deze ook meer eitjes. Het kan dan om 500 eitjes gaan in de loop van zijn leven.

Een bedwants legt gedurende zijn gehele leven gemiddeld 200 eitjes. Dit komt neer op 2 tot 12 eitjes per dag. De ontwikkeling van eitje tot volwassen bedwants duurt (bij een temperatuur van 18 tot 20 graden) gemiddeld 2 maanden. Bij deze temperaturen heeft de bedwants een levensduur van 3/4 tot 1,5 jaar. Ligt de temperatuur rond de 25 graden liggen, dan kan dit zelfs oplopen tot wel 500 eitjes. Bij een temperatuur onder de 15 graden, staat de ontwikkeling stil.

Het gevaar van een bedwants
Na een beet van een bedwants kan er huidirritatie optreden via het speeksel dat uit de zuigsnuit op de huid wordt overgebracht. Op de plek van de beet kan er dan een zwelling ontstaan. Als je vaker gestoken wordt dan kun je jezelf onwel gaan voelen. Ook kan de bedwants tal van ziektekiemen verspreiden.