Hoe kies ik een betrouwbare loodgieter? Op deze pagina helpen we je graag verder en beschrijven we een manier om een betrouwbare loodgieter te vinden. Het advies is ingedeeld in 3 stappen.

Stap 1; de loodgieter
Waar vind je een goede loodgieter en wat voor loodgieter zoek je? Dit is ene belangrijke stap omdat je jezelf moet afvragen wat voor bedrijf je in huis wilt halen. Er zijn namelijk allround loodgieters die verschillende diensten aanbieden. Maar zijn er zo ook bedrijven die zich alleen bezig houden met het loodgietersvak en daarnaast service en onderhoud aanbieden. Elk type bedrijf heeft zo voordelen en nadelen.

Enkelen punten waar je op moet letten als je gekozen hebt voor een type bedrijf.
– Vraag jezelf af en onderzoek of het bedrijf lid is van een branchevereniging. Voor loodgieters is dit bijvoorbeeld VLOK of UNETO-VNI.
– Controleer altijd de referenties en het lidmaatschap. De branchevereniging kan de informatie van het bedrijf valideren. Bel VLOK of UNETO-VNI even op; dit kost je hooguit twee minuten maar kan je veel hoofdpijn besparen.
– Brancheorganisaties hebben meestal minimale eisen voor loodgieters om mee te doen. Kies voor een bedrijf dat is aangesloten bij zo een vereniging.
– Ken je iemand die al eerder een loodgieter ingeschakeld heeft? Vraag naar het bedrijf en doe onderzoek op het internet. Misschien is dat wel een geschikt bedrijf.
– Heeft de loodgieter een kantoor met contactgegevens zoals een email en telefoonnummer? Zijn ze hierop bereikbaar? Simpele informatie; maar essentieel. Het zal je verbazen dat er veel beunhazen zijn die zoveel mogelijk informatie proberen te verbergen. Zo hebben ze enkel een email op de website staan.

Stap 2; voordat je tekent
Weet wat je wilt. Weet je wat je nodig hebt en waarom je een loodgieter inschakelt? Veel problemen ontstaan doordat klanten niet vragen naar de juiste informatie en kan een loodgieter hen daarom niet goed van dienst zijn. Het is belangrijk om heel duidelijk en heel precies aan te geven wat het probleem is. Alleen dan is het namelijk mogelijk om een raming van de kosten te laten maken en kan een loodgieter uitrekenen hoeveel tijd hij of zij nodig heeft voor de opdracht. Als later blijkt dat er ook nog andere werkzaamheden uitgevoerd moeten worden kunnen de kosten daarom onnodig hoog worden.

Vraag naar een offerte met een complete beschrijving van het werk dat gedaan moet worden. Als je wilt dat verschillende zaken opgelost moeten worden is het handig om dit allemaal op te laten nemen in de offerte. Zo ontstaan er geen misverstanden en zal de totaalprijs ook het bedrag zijn dat je dient te betalen.
Vraag tenminste 4 offertes aan bij verschillende loodgieters

Het opvragen van 4 schriftelijke offertes wordt normaal gesproken beschouwd als een goede praktijk, omdat je zo het aanbod en de prijzen kunt vergelijken. Het is verstandig om de verschillende diensten apart op de offerte te laten zetten. Kijk ook of de BTW is opgenomen in het totaal en vraag naar totaalprijs. Dat is het bedrag wat je dan dient te betalen. Vergelijk dit bedrag met het aanbod van andere loodgieters.

Garanties
Vraag of het werk wordt gedekt door een garantie en hoe lang de garantie duurt. Wat is het garantietermijn voor alle belangrijke componenten van bijvoorbeeld de geleverde ketelinstallatie. En hoe gaat de garantieregeling in zijn werk? Wat zijn de procedures? Vraag hiernaar.

Overige punten
Daarnaast kun je je afvragen of er toestemming nodig is van de gemeente om bijvoorbeeld bepaalde leidingen te laten verplaatsen of te vervangen. Zoals bijvoorbeeld een gasleiding. Hier zijn zeer specifieke afspraken overgemaakt en is het niet altijd mogelijk om veranderingen aan te brengen aan leidingen. Ook niet altijd in het geval van een koopwoning. Verder kun je kijken hoe vertrouwd een bedrijf overkomt. Luisteren zij en begrijpen ze wat je zegt en wat je wensen zijn? Hoe snel reageren ze op je email? Maar volg ook je intuïtie. En kies voor een bedrijf dat je het beste gevoel geeft en je het beste kan helpen met je opdracht.

Stap 3; tijdens en na de opdracht
Het tekenen van een offerte en kiezen voor een goede loodgieter is natuurlijk niet alles wat er komt kijken. Ook tijdens en na het uitvoeren van de opdracht zijn er zaken waar je op moet letten. Bij grote opdrachten is het het beste om bijvoorbeeld juridische hulp te vragen via je rechtsbijstandsverzekering. Of een check van het contract te laten doen, zodat er gekeken kan worden of er geen valkuilen of fouten in het contract staan. Het is verstandig om alles op papier te zetten, zet mondelinge afspraken daarom op papier zodat er geen misstanden ontstaan.

Daarnaast is het verstandig om ook de begin en einddatum van de opdracht op te laten nemen in de offerte en het contract. En wat er precies gaat gebeuren als het de loodgieter niet lukt om bijvoorbeeld de einddatum te halen.

Maak het de loodgieter makkelijk
Verder kun je zelf ook maatregelen in huis nemen voordat het werk begint. Als het om een kleine klus gaat in de badkamer is het verstandig om ruimte te maken voor de loodgieter om het werk te doen. Zo kun je kastjes leeg- en weghalen. En kun je andere apparaten en spullen tijdelijk ergens anders zetten. Als er in de keuken of in de hal gewerkt moet worden is het verstandig om het een en ander af te dekken. Ook kun je meubels en tapijten verplaatsen en de lege ruimte afdekken met plastic. Bijvoorbeeld je pas geverfde muren.

Aansprakelijkheid
Wie is aansprakelijk voor schade? Wat wordt er geregeld in het geval van schade aan het huis of meubilair en door wie? Neem contact op met je verzekering en weet wat er allemaal gebeurt in het geval van schade.

Betaling
Het is belangrijk om te weten dat het niet verstandig is om een aanbetaling te doen. Steeds meer mensen worden namelijk opgelicht door malafide bedrijven en is het lastig om op voorhand te bepalen of een bedrijf een malafide zaak is. Een contract is voor een loodgieter voldoende en zal er ook een betalingstermijn afgesproken worden. Dus hebben zij zekerheid dat je gaat betalen. Vooraf geld overmaken zonder dat er maar ook iets gedaan is verleden tijd en raden wij zeker niet aan om te doen.