Een loodgieter kan lekkages en verstoppingen verhelpen en je CV, dakwerk, radiatoren onderhouden. Het is altijd verstandig om van tijd tot tijd je cv ketel te laten onderhouden. Dit kan namelijk problemen in de toekomst voorkomen. Ook in het huis is het verstandig om op tijd het een en ander, zoals de radiatoren, buizen, leidingen ed., te laten onderzoeken op eventuele gebreken. Dit voorkomt namelijk een hoop hoofdpijn en scheelt aanzienlijk in de kosten. Zodra je eenmaal een defect apparaat of gesprongen leidingen hebt ben je veel geld kwijt aan de reparatie hiervan. En niet alles wordt vergoedt door een verzekeraar.

Loodgieter informatie

Een loodgieter zorgt voor het plaatsen en ook het onderhoud van je sanitair, je verwarmingsinstallatie, de waterleidingen en ook de riolering in je huis. Doordat in het verleden volop gebruik werd gemaakt van loden pijpen is de naam loodgieter ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel loodgieters bij gekomen om te helpen bij de wederopbouw van ons land. Men moest toen als zelfstandige loodgieter een middenstandsdiploma hebben, kredietwaardigheid en ook een vakdiploma. Het vakdiploma kon men in vier tot vijf jaar halen met een avondopleiding. De middenstandsopleiding duurde in de avondopleiding twee jaar.

Een ruimer werkgebied voor de loodgieter

Sinds het einde van de vorige eeuw (de 20e eeuw) heeft de loodgieter veel meer verantwoordelijkheden gekregen. Zo leggen ze het sanitair aan en plaatsen ze ook de verwarmingsinstallaties. Tegenwoordig is hiervan ook een groot deel te regelen met een computer. Daarnaast zijn er airconditioning bijgekomen en ook zonne-energie welke de loodgieter aansluit op de verwarmingsinstallatie. Een loodgieter doet dus zoveel meer.

Een vakvereniging voor de loodgieter

Als een loodgieter gediplomeerd is en voldoet aan alle eisen, dan kan hij lid worden van de UNETO-VNI. Op die manier kan de loodgieter zijn vakbekwaamheid aantonen.

Een loodgieter nodig?

Als je een loodgieter nodig hebt dan is het verstandig om meerdere offertes via het internet op te vragen. Op die manier krijg je een beter beeld van de loodgieter kosten voor jouw klus. Tevens kun je zo een goede loodgieter uitkiezen om in jouw huis aan de slag te gaan. Dat is beter dan zomaar de eerste de beste loodgieter aan de slag te zetten.