Daken komen in verschillende soorten. Elk dak is weer anders en gemaakt van een bepaald soort materiaal. Elk materiaal heeft bovendien voordelen en nadelen. Afhankelijk van je wensen, je woongebied en andere factoren is het handig om te kijken wat het beste is voor jouw situatie. In Nederland worden vooral de volgende materialen gebruikt:

Dak met dakpannen
Dakpannen wordt heel veel gebruikt. Overal in Nederland staan er woningen met dakpannen. Het materiaal is in grote hoeveelheden te maken en kost weinig om te produceren. Dakpannen worden in de oven gebakken en zijn gemaakt van zand en een aantal chemische materialen. Lees verder op pagina dakpannen.

Dak met bitumen
Bitumen is uiterst geschikt om daken waterdicht te maken. Dit materiaal wordt veel op een plat dak gebruik en is gemaakt van een plastic/asfalt-achting materiaal. Bitumen is niet duur in vergelijking tot de andere materialen maar heeft als voordeel dat deze dus voor een waterdichte dakbedekking kan zorgen en snel gelegd is. Kijk ook op pagina bitumen dak voor meer informatie.

Dak met shingles
Shingles zijn duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn licht van gewicht en is er daarom een minder sterk en duur dakconstructie nodig. Shingles zijn buigzaam waardoor deze verwerkt kunnen worden tot een waterdicht geheel. Kijk op pagina shingles om hier meer over te weten te komen.

Dak van leisteen
Een dak met leisteen komt vaak terug op gebouwen die een bepaalde functie in de samenleving dienen. Zoals monumenten en kerken. Het materiaal is duur en moet er gespecialiseerd gereedschap gebruikt worden om deze klaar te maken voor gebruik. Kijk op pagina dak van leisteen.

Dak van zink
Zink is een specifiek materiaal en heeft zeer bijzondere karakteristieken. Het heeft een blauwe kleur en veranderd naarmate deze warm wordt. De kleur kan veranderen in rood. Zink is een goede geleider en ook een populair materiaal voor daken. Lees verder op pagina dak van zink.