Dakdekker nodig? Wat is een dakdekker en hoe kan deze vakman je helpen bij het renoveren of plaatsen van je (nieuwe) dak? Waar moet je op letten?

Een dakdekkersbedrijf is een bedrijf dat zich specialiseert in het plaatsen en onderhouden van daken op woningen en panden. Een dakdekker biedt verschillende diensten en kan daken aanleggen van verschillende soorten dakbedekkingen. Zo kun je kiezen voor dakpannen, maar ook voor shingles, bitumen, zink of leien. Elk van deze materialen kunnen een toegevoegde waarde zijn voor je dak en is het afhankelijk van je wensen. Hoe wil je dat de uitstraling van het gebouw er uit moet zien? Een dakdekker helpt hierbij en kan je adviseren bij het kiezen van de juiste dakbedekking.

Hoe vind ik een dakdekker?

Het is niet in alle situaties makkelijk om een dakdekker met de juiste expertise dat goede service verleent te vinden. Op het internet zijn er duizenden advertenties te vinden. Hoe kun je hier een goed dakdekkersbedrijf vinden die de klus kan klaren? Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten voordat je met een bedrijf in zee gaat. Omdat een investering in je dak best prijzig kan zijn wil je natuurlijk dat de renovatie of plaatsing van je dak op de juiste manier gebeurt. Zo kun je lang genieten van je dak. Als eerste is het belangrijk om in de gaten te houden dat je geen gehaaste beslissing moet maken. Je zou dus niet met de eerste de beste dakdekker in zee gaan. Het is verstandig om met meerdere bedrijven contact te leggen en kijken naar het advies. Hoe word je hierbij geholpen en wat kunnen ze voor je betekenen?

Afhankelijk van je gevoel en het aanbod kun je kijken welke geschikt zijn. Maak alsnog niet direct een keuze, vooral niet als het allemaal te mooi om waar te zijn is. Laat eerst een adviseur langs komen en ga ook langs bij het bedrijf voor een kop koffie. Hebben ze geen kantoor of willen ze geen afspraak op kantoor inplannen? Dan weet je al genoeg. Een professioneel bedrijf zal altijd klanten ontvangen. Dit klinkt misschien logisch, maar er zijn altijd wel bedrijven die vanuit huis of andere locatie opereren. Echter zoek je een professioneel bedrijf dat geïnvesteerd heeft in een kantoor en magazijn, in machines en gereedschap. Dat zijn de juiste bedrijven die veel voor je kunnen betekenen. Na het contact kun je ook prijsopgaven opvragen en kijken naar het aanbod. Als je dit bij meerdere bedrijven doet kun je dus de prijzen naast elkaar leggen. Zo kun je het aanbod vergelijk en ook geld besparen. Let op welk materiaal er gebruikt wordt en welke merken er aangeboden worden. Wat wel en niet in de offerte is opgenomen. Maak een goede vergelijking voordat je verder gaat.

Geschiedenis

Al door de eeuwen worden er gebouwen neergezet voor mensen en bedrijven om in te wonen of werken. Echter was het niet altijd even makkelijk om een waterdichte dakbedekking te bouwen. Zo werd riet gebruikt omdat het makkelijk en goedkoop was. Echter had het een enorme nadeel en dat was dat het zeer brandgevaarlijk was. Daarom werd steen een belangrijk alternatief en ontstond er een nieuw beroep. Het steen moest namelijk op een bepaalde manier geslagen en gevormd worden. Dit was een vak apart. Sinds kort (hooguit 100 jaar geleden) gebruikt men een houten dak met dakpannen er op. Het idee van de gebakken stenen (bakstenen) kwam uit Engeland waar in grote ovens enorme hoeveelheden stenen geproduceerd werden voor de gevels en daken van huizen en gebouwen. Echter is het bakken van steen niet oud. De Chinese Muur is bijvoorbeeld ook gemaakt van steen. Ook hier werd op grote schaal steen gebakken in grote ovens, echter was de compositie van het steen anders dan die in Engeland in de jaren 1800.

Dakbedekking van tegenwoordig

Als je een hellend of plat dak hebt wil je natuurlijk dat deze waterdicht is. Het is echter makkelijker om een hellend dak waterdicht te maken dan een plat dak. Bij een plat dak komt er natuurlijk meer bij kijken. Tegenwoordig wordt vaak bitumen gebruikt op platte daken om deze waterdicht te krijgen. Dit is namelijk een soort van plastic/asfalt achtig materiaal dat op het dak te branden is. Hierdoor ontstaat er een waterdichte verbinding tussen de verschillende platen. Een hellend dak zou op een goede manier het water naar beneden in de goot leiden. Dan zou het geen problemen opleveren. Verder is het belangrijk dat er geen condensatie ontstaat in de lagen van het dak. Dit geldt voor beide soorten daken. Hier zijn verschillende soorten zeil en beschermlagen voor aan te brengen. Er zijn beschermlagen die de warmte van binnen niet doorlaten, maar wel vocht doorlaat aan de ene kant. De andere kant (dat boven ligt) laat geen vocht door. Zo kan het condens uit het huis ontsnappen en heb je geen vochtige zolder. Een dakdekker weet precies welk materiaal er wanneer gebruikt moet worden.

Dakdekkersbedrijf video

Een dakdekker vertelt in deze video waarom hij dit beroep gekozen heeft en hoe zijn dag er uit ziet.

Lees verder over dakdekkersbedrijven op de volgende websites:

> Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland