Rolluiken vervullen verschillende belangrijke functies, zoals het isoleren van je woning en het beschermen van je woning tegen inbrekers. Daarnaast kunnen rolluiken je huis verduisteren en heb je minder last van geluidsoverlast van buiten als je de rolluiken sluit. Wil jij ook rolluiken (laten) plaatsen om te profiteren van de voordelen van rolluiken, dan moet je nadenken over de manier van het plaatsen van de rolluiken. Rolluiken zijn namelijk op drie manieren te plaatsen. Zo kun je kiezen uit inbouw-, opbouw-, voorzetrolluiken.

Inbouwrolluiken worden ingebouwd, door boven de deur- of raamopening een uitsparing te maken en hier de rolluik in te plaatsen. Door de rolluiken op deze manier te plaatsen, zie je het rolluik alleen als het gesloten is. Het is alleen mogelijk om inbouwrolluiken te plaatsen als er voldoende ruimte zit achter de buitensteen. Zo niet, dan passen de rolluiken er niet in en kunnen de rolluiken dus niet ingebouwd worden.

Heb je te weinig ruimte achter de buitensteen voor inbouwrolluiken, dan kun je opbouwrolluiken laten plaatsen. Bij opbouwrolluiken vormen het raam en de rolluikkast één geheel, door het rolluik achter het raam en vervolgens in zijn geheel achter de buitensteen te plaatsen.

Tot slot kun je nog kiezen voor voorzetrolluiken. Voorzetrolluiken kunnen bij iedere woning geïnstalleerd worden. Bij voorzetrolluiken kunnen de rolluiken ergens op geplaatst worden of ergens tussen geplaatst worden. Omdat de rolluiken ergens op of tussen geplaatst worden, hoeft er nauwelijks tot helemaal niet gesloopt te worden. Hierdoor zijn voorzetrolluiken niet alleen voor iedere woning geschikt, maar ook erg gemakkelijk te plaatsen.