Als je rolluiken wilt aanschaffen, kun je kiezen uit drie verschillende soorten rolluiken die ieder weer van elkaar verschillen op het gebied van bediening. Op deze pagina lees je welke verschillende soorten rolluiken er zijn en wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten rolluiken zijn.

Ten eerste kun je kiezen voor rolluiken met een handmatige bediening. Deze rolluiken kun je alleen handmatig open en dicht doen. Het voordeel van de handmatige rolluiken is dat deze vrij goedkoop zijn. Daarnaast zijn handmatige rolluiken niet gevoelig voor storingen en zijn ze gemakkelijker in onderhoud. Een nadeel van handmatige rolluiken is dat ze minder gebruiksvriendelijk zijn.

Naast handmatige rolluiken, zijn er tevens elektrische rolluiken met een schakelaar. Deze hoef je niet handmatig te openen en te sluiten, maar bedien je door middel van een schakelaar. Het voordeel van elektrische rolluiken met schakelaar is dat deze rolluiken gebruiksvriendelijker zijn, omdat je alleen de schakelaar hoeft te bedienen om de rolluiken te openen of te sluiten. Het nadeel is dat deze rolluiken wat duurder zijn en bovendien meer onderhoud vereisen dan handmatige rolluiken.

Tot slot kun je nog kiezen uit elektrische rolluiken met afstandsbediening. Door de ingebouwde ontvanger in de rolluiken kun je deze luiken gemakkelijk bedienen met een afstandsbediening. Een groot voordeel van elektrische rolluiken met afstandsbediening is dat deze erg gebruiksvriendelijk zijn. Je hoeft de rolluiken namelijk niet handmatig te openen of te sluiten en je hoeft niet naar de schakelaar te lopen als je de rolluiken wil bedienen. Een nadeel is de hoge prijs van deze rolluiken: rolluiken met afstandsbediening zijn namelijk gemiddeld 100 euro duurder dan rolluiken met een schakelaar.