Rolluiken worden regelmatig blootgesteld aan extreem weer, om je huis te isoleren en te beschermen. Omdat rolluiken vaak te maken hebben met extreem weer zoals regen, sneeuw en hagel, is het belangrijk om je rolluiken goed te onderhouden. Het schoonmaken van je rolluiken is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud. Door je rolluiken één tot twee keer per jaar te reinigen, hebben de rolluiken namelijk een langere levensduur, werken de rolluiken beter door de gesmeerde delen van de rolluiken, hebben de rolluiken een nette uitstraling van de buitenkant en zien de rolluiken er schoon uit vanaf de binnenkant van je huis.

Je kunt de buitenkant van je rolluiken gemakkelijk schoonmaken met een zachte spons en een sopje. De binnenkant van de rolluiken is wat moeilijker. Hiervoor moet je namelijk de kap van het rolluik verwijderen. Door het rolluik steeds een beetje te laten zakken kun je vervolgens de binnenkant schoonmaken. Hierbij is het belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, maar gebruik maakt van een mild sopje en een zachte spons.

Naast de binnen- en buitenkant is het tevens belangrijk de geleiders van de rolluiken goed schoon te houden. Zo moeten de rubbers schoongemaakt worden, om vervolgens gesmeerd te worden. Gebruik hiervoor geen vet smeermiddel, want dit trekt weer eerder vuil aan.

Je kunt je rolluiken zelf één tot twee keer per jaar schoonmaken, maar hier kun je ook een bedrijf voor inhuren. De prijs van het schoonmaken van rolluiken wordt berekend per vierkante meter en kunnen variëren van 15 euro per vierkante meter tot 50 euro per vierkante meter.