Bij het aanschaffen van rolluiken, kun je kiezen uit rolluiken met handmatige bediening, rolluiken met elektrische bediening door middel van een schakelaar en rolluiken met elektrische bediening door middel van een afstandsbediening. De rolluiken met handmatige bediening zijn de voordeligste optie. De prijzen van rolluiken met handmatige bediening starten gemiddeld rond 90 euro en kunnen oplopen tot 280 euro, exclusief montage. In vergelijking met de prijzen van rolluiken met elektrische bediening is dit erg voordelig. Hierdoor zijn handmatige rolluiken zeker een aantrekkelijke optie voor mensen die graag rolluiken willen installeren, maar hier geen grote investering in willen doen.

Rolluiken met een handmatige bediening kunnen op verschillende manieren bediend worden. Zo kun je handmatige rolluiken bedienen met een bandopwinder, een koordopwinder en een slingerstang (zwengel). Bij rolluiken met een bandopwinder trek je simpelweg de band van de rolluik naar beneden om het rolluik omhoog te halen. Dit geldt ook voor de handmatige rolluiken met koordopwinder, waarbij je het koord van het rolluik naar beneden trekt om het rolluik omhoog te halen.

De handmatige rolluiken met slingerstang werken op een andere wijze. Bij dit soort rolluiken draai je de slingerstang of zwengel namelijk in een bepaalde richting om het rolluik naar boven of naar beneden te laten gaan. Is het oppervlak van je rolluiken groot, dan kan dit veel kracht kosten. In dit geval is het verstandig om een windwerk aan te schaffen, om het ophalen van de rolluiken half zo zwaar te maken. Bij rolluiken met een bandopwinder of koordopwinder kun je hiervoor een vertrager aanschaffen.