Elektrische rolluiken zijn erg populair en dit is niet voor niets. Elektrische rolluiken zijn namelijk de meest gebruiksvriendelijke rolluiken op de markt. In tegenstelling tot handmatige rolluiken bevatten elektrische rolluiken namelijk een motor, waardoor je de rolluiken niet handmatig hoeft te openen of te sluiten. Bij elektrische rolluiken doen de motoren in de rolluiken namelijk al het werk voor je.

Er zijn twee soorten elektrische rolluiken. Ten eerste is er de elektrische rolluik met schakelaar. Deze schakelaar wordt aan de muur bevestigd op een bepaalde plaats in je woning en wordt gebruikt om de rolluiken te bedienen. Bij de aanschaf van elektrische rolluiken met een schakelaar kun je kiezen uit rolluiken met een draaischakelaar, rolluiken met een sleutelschakelaar en rolluiken met een tijdklok.

Als je liever geen schakelaar in je woning wilt installeren, kun je ook kiezen voor elektrische rolluiken met een afstandsbediening. Deze rolluiken bevatten een ingebouwde ontvanger, waardoor je de rolluiken gemakkelijk kan bedienen met een afstandsbediening. Ook zijn tegenwoordig veel rolluiken op de markt die bediend kunnen worden met een smartphone. Bij deze rolluiken fungeert je telefoon dus eigenlijk als afstandsbediening. De bijbehorende elektra kun je het beste overlaten aan een vakman, zoals een elektricien. Hij of zij kan je helpen bij het installeren van de schakelaar of het kastje voor de afstandsbediening.

Afhankelijk van je wensen, eisen en budget kun je kiezen voor elektrische rolluiken met een schakelaar of elektrische rolluiken met een afstandsbediening. Over het algemeen zijn beide soorten rolluiken van goede kwaliteit, maar zijn de elektrische rolluiken met afstandsbediening net wat gebruiksvriendelijker omdat je de luiken met afstandsbediening kan bedienen. Daar staat wel tegenover dat deze rolluiken duurder zijn dan elektrische rolluiken met een schakelaar.