Rolgordijnen zijn er in verschillende soorten en maten. Voor je een rolgordijn aanschaft, is het belangrijk om je eerst af te vragen om welke reden je een rolgordijn aan wil schaffen. Doe je dit omdat je een bepaalde ruimte, zoals de slaapkamer, in zijn geheel wil verduisteren? Dan voldoet een transparant rolgordijn niet aan jouw wensen en eisen, maar is een verduisterend rolgordijn meer iets voor jou. Ben je juist op zoek naar een sfeervolle toevoeging van je woonkamer, maar hoeft deze toevoeging niet praktisch te zijn? Dan is een verduisterend rolgordijn een optie, maar is het beter een transparant rolgordijn te bestellen. Deze rolgordijnen zijn namelijk sfeervoller dan de verduisterende variant, die vaker om praktische redenen worden aangeschaft.

Als je eenmaal weet om welke reden je een rolgordijn aan wil schaffen en wat voor rolgordijn bij deze wens aansluit, kun je naar de volgende stap van het aanschaffen van een rolgordijn. Nu is het tijd om te beslissen hoe de rolgordijnen voor thuis er precies uit moeten zien. Hierbij kun je zelf het materiaal van het rolgordijn kiezen, de kleur van het rolgordijn bepalen en de verdere structuur en uiterlijke kenmerken van het rolgordijn vast te stellen. Op basis van deze wensen kun je vervolgens gericht gaan zoeken naar rolgordijnen voor thuis die binnen jouw visie passen.

Voor je echter definitief een rolgordijn aanschaft, is het verstandig eerst wat rolgordijn proefjes mee naar huis te nemen en deze proefjes met elkaar te vergelijken. In een winkel kan een rolgordijn er namelijk heel anders uit zien dan bij jou thuis voor het raam. Door rolgordijn proefjes te vergelijken, kun je gemakkelijk de beste rolgordijnen voor thuis kiezen.