Rolgordijnen worden erg vaak gebruikt in hotels, omdat rolgordijnen zowel een praktische als een sfeer toevoegende functie hebben. Zo kunnen rolgordijnen een ruimte perfect verduisteren, wat voornamelijk in de zomer een groot voordeel kan zijn voor gasten omdat men dan ook op lange, lichte zomeravonden en vroege, lichte ochtenden lekker uit kan slapen in het donker. Daarnaast kunnen rolgordijnen de sfeer van de ruimte bepalen, bijvoorbeeld door een klassieke ruimte een nog meer authentieke sfeer te geven met klassieke rolgordijnen, of een strakke, moderne ruimte nog meer sfeer te geven met moderne, simpele rolgordijnen met een bepaalde stijl.

Omdat rolgordijnen zowel praktisch als sfeervol zijn, zie je rolgordijnen in vele hotels terug. Afhankelijk van het interieur van het hotel, wordt er gekozen voor een klassiek rolgordijn of een modern rolgordijn. Ook wordt er afhankelijk van de behoeften van de gasten in een hotel gekozen voor een transparant rolgordijn (slechts sfeer toevoegend), een semi transparant rolgordijn (zowel verduisterend als sfeer toevoegend) en een verduisterend rolgordijn (voornamelijk praktisch, omdat dit soort rolgordijnen volledig verduisteren).

Bij het aanschaffen van rolgordijnen voor hotels, is het dan ook verstandig om te onderzoeken wat klanten verwachten van dit rolgordijn. Hecht men veel waarde aan een perfect donkere ruimte? Dan kun je het best kiezen voor een verduisterend rolgordijn. Hecht men minder waarde aan een perfect donkere ruimte, maar vindt men de sfeer in de hotelkamer van groot belang? Dan is een transparant of semi transparant rolgordijn wellicht de passende oplossing voor dit hotel. Daarnaast is het verstandig een rolgordijn aan te schaffen op basis van de sfeer in de ruimte, zodat het rolgordijn perfect bij de rest van de hotelkamer past.