Een rolgordijn bestaat uit een bepaalde stof, houtsoort of bamboe die aan een rolstok vast zit en op een kozijn wordt bevestigd. Rolgordijnen zijn erg populair in Nederland, mede door het gebruiksgemak van de gordijnen en de relatief lage prijs van de gordijnen. Daarnaast hebben rolgordijnen vele verschillende mogelijkheden in gebruik en is het aanbod van verschillende rolgordijnen erg groot. Op deze manier kun je altijd een rolgordijn vinden dat precies past bij jouw interieur, wensen en behoeften. Bovendien vereisen rolgordijnen erg weinig onderhoud, in tegenstelling tot sommige gordijnen die regelmatig gewassen of gestoomd moeten worden.

Bij het aanschaffen van rolgordijnen, kun je kiezen uit verschillende soorten rolgordijnen. Zo kun je kiezen uit transparante rolgordijnen en verduisterende rolgordijnen. Verduisterende rolgordijnen zijn rolgordijnen die in gesloten stand geen licht doorlaten. Door de verduisterende gordijnen te sluiten, kun je een ruimte direct helemaal verduisteren. Om deze reden worden verduisterende rolgordijnen vaak in slaapkamers geplaatst, zodat je na het sluiten van de gordijnen in een donkere ruimte kan slapen. Voornamelijk op lange, lichte zomeravonden zijn verduisterende rolgordijnen op de slaapkamer erg prettig.

Verduisterende rolgordijnen zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je bij het aanschaffen van rolgordijnen zelf kiezen welk materiaal rolgordijnen je wil aanschaffen, welke kleur deze rolgordijnen moeten zijn en welke maten je wilt hanteren voor jouw rolgordijnen. Op deze manier kun je jouw rolgordijnen precies laten aansluiten bij het interieur van de ruimte waar de gordijnen bevestigd worden, waardoor er een mooi geheel wordt gecreëerd en de uitstraling van deze ruimte niet negatief beïnvloed wordt door de aanwezigheid van de rolgordijnen.