Rolgordijnen worden altijd op maat gemaakt. Op deze manier weet je namelijk zeker dat het rolgordijn dat je hebt aangeschaft op de millimeter past en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan bij het bevestigen van het rolgordijn. Om een rolgordijn op maat te laten maken, is het nauwkeurig opmeten van de ruimte voor het rolgordijn van cruciaal belang. Omdat het opmeten van een rolgordijn zo belangrijk is, lees je op deze pagina enkele tips voor het opmeten van de ruimte voor het rolgordijn.

Voor je aan de slag gaat met het meten van de ruimte, moet je eerst vaststellen of er geen verwarmingsbuizen of deurhendels in de weg zitten. Vervolgens bepaal je of de rolgordijnen in de dag (tussen twee raamstijlen of muurdelen) of op de dag (vrij hangend aan de muur boven het kozijn of aan het plafond) worden geplaatst.

Plaats je de rolgordijnen in de dag, dan start je met het meten van de breedte van het kozijn. Vervolgens meet je de hoogte van het kozijn en bestel je de kleinst gemeten breedte en gemeten hoogtemaat als dagmaat voor je rolgordijnen. Kies je voor een op de dag bevestiging, dan volg je andere stappen. Je start met het meten van de breedte en hoogte van het kozijn, om vervolgens de overlapping van de rolgordijnen op het kozijn te bepalen. Dit wil zeggen dat je de maat altijd iets breder neemt, zodat de stof mooi overlapt op het kozijn. Vervolgens bestel je de gemeten hoogte plus 6,5 cm als uiteindelijke hoogtemaat.