Het aanschaffen van rolgordijnen heeft vele voordelen. Ten eerste kunnen rolgordijnen een echte aanvulling zijn voor de sfeer in je woning, omdat rolgordijnen in vele soorten, maten, kleuren en uitvoeringen beschikbaar zijn. Ten tweede zijn rolgordijnen erg praktisch, omdat je met rolgordijnen zelf de lichtinval van je woning kan bepalen. Ook zijn rolgordijnen gemakkelijk te bevestigen en bovendien erg voordelig.

Echter, rolgordijnen brengen ook verschillende nadelen met zich mee. Ten eerste zijn sommige rolgordijnen lastig te bedienen. Dit geldt voornamelijk voor rolgordijnen die met de hand bediend worden en dus niet elektrisch, maar handmatig gesloten en geopend worden. Voornamelijk als je verschillende rolgordijnen naast elkaar hangt en deze op dezelfde hoogte op wil laten, ben je wel even bezig met het recht hangen van alle gordijnen. Voor kinderen is dit nog lastiger.

Daarnaast hebben stoffen rolgordijnen nog twee belangrijke nadelen, namelijk de vatbaarheid voor allergenen en het onderhoud van de rolgordijnen. Allergenen zoals huisstofmijt en huidschilfers van dieren kunnen zich gemakkelijk in de stoffen rolgordijnen nestelen en komen hier weer lastig uit. Ook het schoonhouden van stoffen rolgordijnen is lastig, omdat je voor het reinigen van de rolgordijnen de gordijnen moet wassen of stomen. Dit kost erg veel tijd. Daar komt nog bij dat stoffen rolgordijnen, voornamelijk als deze in de keuken bevestigd worden, erg snel geurtjes in de ruimte absorberen. Heb je een sterk geurende maaltijd gekookt, dan is de kans groot dat de geur van deze maaltijd in de rolgordijnen trekt, zelfs als je de afzuigkap in de keuken aan zet. Om deze geurtjes te verminderen moet je de rolgordijnen reinigen, wat zoals al eerder vermeld een vrij moeilijke en tijdrovende opgave is.