Rolgordijnen bestaan uit een bepaald soort stof, een bepaalde houtsoort of een andere materiaalsoort zoals bamboe, die aan een rolstok vast zit en bevestigd wordt op of boven een kozijn. Een rolgordijn wordt vaak gebruikt ter vervanging van een gewoon gordijn, bijvoorbeeld om een woning meer sfeer te geven of om een ruimte helemaal te verduisteren.

Het plaatsen van een rolgordijn heeft dan ook verschillende functies. Ten eerste kan een rolgordijn om praktische redenen worden aangeschaft, bijvoorbeeld om een bepaalde ruimte zoals de slaapkamer helemaal te verduisteren zodat je ook op lange zomeravonden en vroege, lichte zomerochtenden in het donker kan slapen. Wil je een rolgordijn die primair dient de ruimte te verduisteren, dan schaf je een verduisterend rolgordijn aan.

Daarnaast kun je een rolgordijn aanschaffen om een bepaalde ruimte meer sfeer te geven. Rolgordijnen hebben namelijk ook een hoge decoratieve waarde en kunnen echt gezien worden als aanvulling op de inrichting in een woning. In dit geval schaf je vaak geen verduisterend rolgordijn aan, maar een semi transparant rolgordijn of een transparant rolgordijn.

Tot slot kan een rolgordijn je net wat meer privacy bieden, net zoals gordijnen. Door de rolgordijnen te sluiten, kun je jezelf en je woning namelijk gemakkelijk afsluiten van de rest van de wereld. Als je vervolgens weer wil genieten van het daglicht en minder behoeft hebt aan privacy, doe je de rolgordijnen gewoon weer open. Schaf je rolgordijnen voornamelijk aan om de privacy in je woning te verhogen, dan kun je zowel kiezen uit verduisterende rolgordijnen, als uit semi transparante rolgordijnen of transparante rolgordijnen.