De meeste kruipruimtes zijn koud en vochtig. Dit komt omdat er maar beperkte ventilatie aanwezig is, de kruipruimte in direct contact staat met de grond en daarbij ook niet verwarmd is. Het kan in dit geval wenselijk zijn om te bodem van uw kruipruimte te isoleren. We spreken dan van bodemisolatie, hetgeen niet verward dient te worden met vloerisolatie.

Voordelen kruipruimte isolatie

Bodemisolatie is het isoleren van de bodem van uw kruipruimte, waarbij er een afdekking plaatsvindt middels een thermische isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat vocht en kou onder deze laag blijft zitten waardoor de kruipruimte in indirect uw woonkamer een beter klimaat krijgen. En een beter klimaat betekent simpelweg meer comfort in uw woning.

Daarnaast zal, als gevolg van de vochtwerende isolatie, u minder snel last hebben van ongedierte of muffe luchtjes. Ook mensen met astma of reuma kunnen baat hebben bij een gedegen bodemisolatie. En niet in de laatste plaats, bespaart u op stookkosten wanneer u minder of geen last meer hebt van koude die vanuit de kruipruimte uw huis binnenkomt. Ook ontstaan er problemen in het huis door vocht die via kruipruimte naar boven trekt. Vochtproblemen dien je daarom ook goed aan te pakken en met vloerisolatie is dit mogelijk.

Materiaal voor kruipruimte isolatie

Het isoleren van de bodem van de kruipruimte kan op verschillende manieren. De materialen die regelmatig worden gebruikt zijn schelpen, isolatiematrassen, isolatiechips (polystyreen) en isolatieparels (EPS). Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen en een eigen isolatiewaarde. Zo zijn isolatiechips en isolatieparels minder geschikt voor warmte-isolatie, maar daarentegen wel duurzaam. Isolatiematrassen scoren bij uitstek goed op het bestrijden van vocht, terwijl schelpen het beste scoren op het gebied van brandveiligheid.

Prijzen bodemisolatie

Bodemisolatie is een eenmalige investering en de prijs begint bij ongeveer €17 per vierkante meter. Voor een prijsindicatie en deskundig advies kunt u zich vooraf laten informeren door een professioneel adviesbureau. Via het aanvragen van offertes bij verschillende isolatiebedrijven kunt u tot een goede prijsvergelijking komen. Zie ook pagina prijzen.

Kosten

De kosten die u kwijt bent aan het isoleren van de bodem van uw kruipruimte zijn van een aantal factoren afhankelijk. Zo bespaart u uiteraard kosten wanneer u de bodemisolatie zelf uitvoert in plaats van laat uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf.

Ook de kosten voor het isolatiemateriaal verschillen per m2. Aangezien er geen groot verschil zit in de isolatiewaarde en werking van de materialen, zou u simpelweg voor de goedkoopste prijs kunnen gaan. Hierbij dient u wel rekening te houden met de dikte van de isolatielaag die wordt aangebracht. De prijs van isoparels of isochips ligt rond de €20,- per vierkante meter. Wanneer u een kruipruimte heeft van 70 vierkante meter en een isolatielaag van 35 cm, zijn de totale kosten van de bodemisolatie ongeveer €1500,-. Dit bedrag is inclusief arbeidskosten, materiaalkosten en BTW (9%).

De prijs van schelpen als isolatiemateriaal ligt doorgaans iets hoger, zo’n €25,- per vierkante meter. In bovengenoemd voorbeeld zou u dan ongeveer €1850,- aan totale kosten kwijt zijn voor het isoleren van de bodem van uw kruipruimte.

Subsidie

Bij uw gemeente kunt u informeren of er een subsidieregeling bestaat voor bodemisolatie. Onder andere op EnergiesubsidieWijzer.nl kunt u een actueel overzicht vinden van de actuele subsidies met betrekking tot isolatie.

Besparen

Bodemisolatie zorgt voor minder warmteverlies, en levert een besparing van tussen de 3 tot wel 7 m3 gas per vierkante meter isolatie. Een rekenvoorbeeld: stel u bespaart 4 m3 gas per vierkante meter aangebrachte isolatie. Uw investering in isolatiemateriaal per vierkante meter is €17,-. Per jaar bespaart u dan €2,79 per vierkante meter. €17 : €2,79 = 6,1. U heeft uw investering na 6,1 jaar terugverdiend.