De onderkant van de vloer kan je isoleren met glas- of steenwol, PUR schuim of PIR panelen. Glas- en steenwol zijn de goedkoopste opties, maar hebben niet de beste isolatiewaarde. Ze zijn makkelijk aan te brengen, verdelen de temperatuur goed en werken brandwerend. Glaswol kan echter wel vezels loslaten als je er mee werkt waardoor het huidirritatie kan veroorzaken.

PUR schuim en PIR platen zijn vervaardigd via een chemisch proces. PUR is het duurste maar dit breng je makkelijk aan door het op het oppervlak te spuiten waarna het snel hard wordt en alle gaten en kieren dicht. PIR is een ontwikkeling van PUR en wordt geleverd in platen. De isolatiewaarde van PIR is het beste, het is goedkoper en het is ook brandveiliger dan PUR. Het is wel lastiger aan te leggen en niet zo luchtdicht als PUR.

Bodemisolatie

Kies je voor bodemisolatie dan verbeter je het hele klimaat in je kruipruimte waardoor leidingen en houten constructies ook beschermd zijn. Dit wordt gedaan door piepschuim de kruipruimte in te storten of blazen tot een hoogte van 35 centimeter. Dit bedekt de vloer waardoor er minder kou naar boven kan komen en condensatie ook minder wordt. Piepschuim is recyclebaar en het beschadigt niet. Bodemisolatie kan ook door middel van schelpen. Dit is een natuurlijk middel dat erg goed isoleert, maar minder bestendig is tegen schimmels.

Subsidie aanvragen

Het is mogelijk om weer subsidie te krijgen voor kruipruimte isolatie voor onder de vloer. Met een subsidie wordt alles goedkoper en interessanter. Lees verder op Rijksoverheid.

Wat kost kruipruimte isolatie precies?

Contacteer isolatiebedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Type isolatie Prijs per m2 (gemiddeld)
Spouwmuurisolatie €15 euro – €25 euro
Binnenmuur isolatie €30 euro – €40 euro
Buitengevel isolatie €100 euro – €145 euro
Kruipruimte isolatie €15 euro – €45 euro
Vloerisolatie €10 euro – €35 euro
Dakisolatie €30 euro – €75 euro
Dubbelglas €60 euro – €135 euro

Welke isolatiematerialen zijn er?

Voor het isoleren van je woning kun je kiezen voor onder andere:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Isolatieplaten
  • Isolatie korrels

Voor het isoleren van de kruipruimte wordt meestal isolatieschelpen (natuurlijk) of isolatiechips (kunststof) gebruikt.

Waar moet je voor kiezen?

Het is afhankelijk van de vorm van isoleren welke het mogelijk maakt om een keuze te maken voor het isolatiemateriaal. Het is daarom slim om een afspraak te maken met een isolatiespecialist. Hij (of zij) kan je adviseren over wat er mogelijk is en ook hoe je een goede isolatie van je woning kunt krijgen. Op basis daarvan kan er een keuze gemaakt worden voor een van de verschillende isolatiematerialen en soorten.