In België is spouwmuurisolatie een van de meest populaire vormen om een huis mee te isoleren. Het is een relatief goedkoper manier om een isolatie te krijgen en zorgt het voor een lagere energierekening. Het helpt ook om een meer comfortabel huis te krijgen. Spouwmuurisolatie is een gemakkelijke manier om je woning te isoleren.

Welke manieren van spouwmuurisolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om de spouwmuurisolatie uit te laten voeren. Een van de mogelijkheden is om isolatieparels of korrels in de muren te laten spuiten of blazen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor glaswol of steenwol.

Natuurlijk is het belangrijk om ook de kosten van de spouwmuurisolatie te kennen. Om te beginnen is het goed om te weten dat spouwmuurisolatie relatief goedkoop is. Zo wordt de woning beter geïsoleerd door het in te laten spuiten van isolatieparels door een gaatje in de muur te laten maken. Per m2 kost spouwmuurisolatie €15 euro per vierkante meter. Natuurlijk is dit een gemiddelde en kunnen de kosten hoger of lager uitvallen.

De opbrengsten

Naast de kosten is het ook goed om de opbrengsten van spouwmuurisolatie te kennen. Bij een appartement zal die besparing een stuk lager zijn dan bij een villa. De besparing zal tussen de €100 euro en de €600 euro zijn afhankelijk van de grootte van de woning.

Garanties

Als u uw spouwmuur isoleren wilt dan is het goed om te kijken naar een aantal zaken. Ten eerste zijn de kosten van de spouwmuurisolatie van belang. Daarnaast is het ook goed om te weten wat de opbrengsten zijn van het isoleren van uw spouwmuur. Vervolgens is het ook belangrijk om te weten welke garanties u gaat krijgen.

Natuurlijk zou u graag zwart op wit willen hebben dat u uw investering in spouwmuurisolatie in een paar jaar terugverdient hebt. Het is slim om met een erkend bedrijf samen te werken welke ook is aangesloten bij een keurmerk instanties of een garantiefonds en op die manier uw aanbetaling kan garanderen. Hiermee bedoelen we dat wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat het garantiefonds toch uw spouwmuurisolatie gaat uitvoeren. Een andere garantie welke wel mogelijk is, is een garantie op de kwaliteit van het werk.

Spouwmuurisolatie kosten

Het is goed om de kosten te kennen van de spouwmuurisolatie als je jouw woning wilt gaan isoleren. De spouwmuurisolatie is een van de beste manieren om op een kostenefficiënte manier je woning te isoleren. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal en de tijd welke besteed moet worden om de spouwmuurisolatie aan te brengen. Het materiaal waar u uit kunt kiezen voor de spouwmuurisolatie is glaswol, steenwol, isolatiekorrels en ook isolatieschuim.

Wat is spouwmuurisolatie eigenlijk?

Spouwmuurisolatie is een zeer betaalbare manier om de gevel te isoleren. Dit komt vooral omdat er maar weinig werk uitgevoerd hoeft te worden. Zo worden er een paar gaatjes in de gevel geboord om via deze gaten de isolatie in de muur te spuiten. De spouw is de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van uw woning. Het opvullen van de spouw maakt het mogelijk om de woning beter te isoleren en daardoor geld te besparen op de energierekening.

Wat zijn de prijzen?

De kosten worden bij spouwmuurisolatie per m2 weergegeven. Natuurlijk zijn de kosten per bedrijf verschillend. Om een indicatie te geven van de totale kosten per m2 spouwmuurisolatie (inclusief materiaal, arbeidsuren en btw) moet je rekenen op €15 euro per m2.

Natuurlijk staan tegenover de kosten van spouwmuurisolatie ook enkele voordelen. Waarom zou u immers anders de spouw gaan isoleren. Het grootste voordeel van het isoleren van de spouwmuur is toch wel dat u geld gaat besparen op uw energierekening. Daarnaast zult u ook een comfortabele woning krijgen. 

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u verschillende materialen gebruiken. Ook kunt u voor verschillende manieren van spouwmuurisolatie kiezen. Tevens kunt u voor diverse spouwmuurisolatie bedrijven kiezen.

Het is afhankelijk van de situatie welke soort spouwmuurisolatie u het beste kunt kiezen. Er zijn verschillende soorten materialen. Zo kunt u kiezen voor isolerende korrels, steenwol, glaswol en ook schuim als isolatie materiaal. De soort spouwmuur en de soorten stenen zullen bepalen welke van de mogelijkheden het beste voor u is. Bij veel bestaande gebouwen wordt er vaak gekozen voor isolerende korrels.

Waarvoor gaat u uw spouwmuur isoleren?

Het is goed om te weten waarvoor u uw spouwmuur wilt laten isoleren. Is het voor het geluid, de warmte of voor een andere reden? Misschien doet u het wel om te voldoen aan de nieuwe eisen van het isoleren van uw woning, omdat u de woning wilt verkopen. Denk aan het steeds strenger wordende EPC-peil verplichting.

Wie gaat het uitvoeren?

Naast de mogelijkheden zijn er ook mogelijkheden door wie u de spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Natuurlijk kunt u dit zelf gaan doen als u handig genoeg bent, over de juiste apparatuur beschikt en ook voldoende tijd heeft. Als u hier niet aan kunt voldoen dan is het slimmer om een bedrijf in te schakelen. U betaalt een acceptabel bedrag per m2 isolatie om zo een goed geïsoleerd huis te krijgen.

De belangrijkste mogelijkheid!

De belangrijkste mogelijkheid om uw huis te isoleren is eigenlijk of u het wel of niet gaat doen. U kunt kiezen voor een beter geïsoleerde woning. Een woning welke hierdoor een lagere energierekening zal krijgen, een woning welke in waarde zal stijgen en een woning waar men meer zal genieten van het verblijf. Waar kiest u voor?

Voordelen

Als u kiest voor een spouwmuurisolatie dan kiest u voor volop voordelen. In de basis zijn er twee sterke voordelen om te kiezen voor spouwmuurisolatie. Voordat we deze prijsgeven is het goed om te weten wat een spouwmuurisolatie nu eigenlijk precies is.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het opvullen van de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur met een isolerend materiaal. Het materiaal kan glaswol zijn, steenwol en ook isolerende parels of korrels. De mogelijkheden zijn uitstekend om door het opvullen van de spouwruimte een beter geïsoleerde woning te krijgen.

1. Geld besparen

Het eerste grote voordeel van het isoleren van de spouwmuur is dat je geld gaat besparen. De warmte en energie blijft namelijk veel beter in de woning wanneer je een goed geïsoleerde woning heeft. Een lagere energierekening betekent dat je iedere maand geld bespaart. Tevens wordt de woning aantrekkelijker voor een (toekomstige) koper. Hierdoor wordt de woning dus ook nog eens meer waard. Het is een bijkomend voordeel van de lagere energierekening! Eigenlijk krijg je hier dus voordeel mee als bonus.

2. Meer woongenot

Het tweede en eigenlijk derde spouwmuurisolatie voordeel is dat je meer zult genieten van je verblijf in de woning. Je zult meer genieten en woonplezier hebben in jouw eigen huis. Het is natuurlijk een uitstekend voordeel en een sterke reden om te kiezen voor spouwmuurisolatie.

De kosten?

Een laatste (bonus) voordeel is dat het relatief een van de goedkoopste manieren van het isoleren van de woning is. Als je kiest voor spouwmuurisolatie dan investeert je in verhouding met andere manieren om de woning te isoleren minder en krijg je meer geld terug als rendement op de spouwmuurisolatie investering.

EnergieSparen.be

Op EnergieSparen.be kun je veel informatie lezen over spouwmuurisolatie en is dit een website van de Vlaamse overheid. Je vind ook informatie over eventuele premies. Het na-isoleren van spouwmuren is volgens de website “een voordelige manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken”:

  • de investering is doorgaans op 3 tot 5 jaar terugverdiend;
  • de werken nemen slechts één tot twee dagen in beslag;
  • er is geen stedenbouwkundige bouwvergunning vereist;
  • de isolatie wordt langs buiten ingespoten, u heeft dus amper overlast;
  • het uitzicht van uw woning verandert niet.

Lees verder op www.energiesparen.be/spouwmuurisolatie/

Bronnen:

EnergieSparen.be
Spouwmuurisolatie
Vlaanderen.be
Energiewinstcalculator.be
Premie spouwmuurisolatie